Jednoduché metody proti chrápání

01.02.2023 | Zdraví

Nedovolte, aby chrápání obtěžovalo vás nebo vašeho postelového partnera. Zde je několik jednoduchých způsobů, které s ním mohou zatočit. A nic nestojí!

Častou příčinou chrápání je omezená průchodnost horních cest dýchacích, která se obvykle řeší klasickou operací nosní přepážky nebo zvětšených dolních skořep. Operace nosní přepážky se provádí v celkové anestézii, jež vyžaduje přibližně tři dny hospitalizace a dva týdny pracovní neschopnosti (1). Ono to ale nebude tak horké, jak se zdá.

Chrápání je důsledkem toho, že vzduch nemůže volně procházet nosem a hrdlem. Když se během spánku nadechujete a vydechujete, krční svaly se někdy příliš uvolní a výsledkem jsou úzké dýchací cesty, což má za následek rušivý zvuk nazývaný chrápání (1). Někdy lze tento stav vyřešit bez chirurgického zákroku a téměř šalamounsky. Jak a čím (2)?

Změňte polohu při spánku

Spánek na zádech vede k převrácení jazyka, což částečně blokuje dýchací cesty a vede k chrápání. Vy nebo partner preferujte spánek na boku.

Snižte svou tělesnou hmotnost

Pokud je váš index tělesné hmotnosti na vyšší straně a spadáte do kategorie s nadváhou nebo obezitou, nedivte se, že jste v noci hluční. Nadváha znamená, že máte více tkání v krku, tudíž méně prostoru pro dýchání. Hubnutí vám tyto tkáně pomůže zredukovat, díky čemuž se dočkáte úlevy od chrápání.

Vyhněte se alkoholu

Měli byste se vyvarovat pití alkoholu alespoň tři až čtyři hodiny před spaním, protože alkohol uvolňuje svaly krku více než obvykle, což opět vede k úzkým dýchacím cestám. Alkohol také narušuje spánek jako takový.

Dopřejte si dostatek odpočinku

Doba je zrychlená a náročná, proto je více než kdy jindy důležité v noci zregenerovat mysl i tělo. Spánková deprivace je totiž také hlavní příčinou chrápání, takže se ujistěte, že spíte alespoň šest až osm doporučovaných hodin. Řádný spánek je nejen nezbytný k tomu, abyste přestali chrápat, ale také vás udrží aktivní.

Pod hlavu vložte další polštář

Použití dalšího polštáře pod hlavu nebo jiné vypodložení hlavy zajistí průchodnost dýchacích cest. Pokud možno volte polštáře anatomické a s paměťovou pěnou, ať je vaše krční páteř v bezpečí a pohodlí.

Toto jsou nejjednodušší způsoby, jak přestat chrápat, leckdo ovšem nedá dopustit spíš na vysazení určitých léků (třeba sedativa by se neměla užívat dvě hodiny před ulehnutím do postele) nebo používáním nosních kroužků. Je třeba vyzkoušet, co zabírá právě na vás.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6947688/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC539538/ - zbytek článku






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat