Grapefruit snižuje riziko ledvinových kamenů

Že je grep dobrý jen na posílení imunity? Co vás nemá! Rozpouští také ledvinové kameny, pomáhá při hubnutí, reguluje škodlivý cholesterol a normalizuje krevní tlak!

Mít ledviny v dobré kondici je nesmírně důležité. Jakmile je totiž něco trápí, nejsou schopné zpracovávat a odstraňovat nahromaděné toxiny, čímž se tvoří ledvinové kameny. Příznaky jejich vzniku pak zahrnují nevolnosti, pocity na zvracení, ztrátu chuti k jídlu, bolest v bederní krajině i dolní polovině břicha nebo výskyt hnisu a krve v moči. Pokud jde o léčbu, někdo dává přednost farmaceutickým produktům, zatímco jiný spoléhá spíše na přírodní prostředky (1). Věděli jste, že mezi ně patří i grapefruit?

Nahořklá první pomoc 

Větší ledvinové kameny mohou způsobit nejen nepohodlí, ale i ucpání močového systému, což je neuvěřitelně bolestivé (1). A co s tímhle vším má společného grep? Je toho vlastně poměrně dost. Obsahuje organickou kyselinu citronovou, která se váže na vápník i oxaláty v ledvinách, čímž tyto kameny pomáhá rozpouštět. Kyselina citronová také zvyšuje objem i pH moči, díky čemuž vytváří prostředí, které je pro tvorbu těchto útvarů méně příznivé. Pravidelná konzumace tohoto citrusového plodu tedy může přinést úlevu (2)! A souběžně s ní i další zajímavé benefity.

Silnější imunita i ochrana před záněty

Zmíněný nakyslý spojenec zprostředkovává nejen vitamin C, ale i hojné množství vitaminu A (3). Obě tyto látky prokazatelně posilují obranyschopnost, přičemž snižují riziko nákazy hned několika infekčních chorob. Dobrý je ale také na hubnutí. Tedy alespoň podle studie (4) zveřejněné v magazínu Nutrition & Metabolism. Dle jejích závěrů jsou ti, kteří si dají grep každý den souběžně s hlavním jídlem, zpravidla štíhlejší. Samozřejmě ve srovnání s těmi, co tak nečiní. Nelze opomenout ani to, že tento dáreček také regulue škodlivý cholesterol a normalizuje krevní tlak, čímž zlepšuje činnost kardiovaskulárního systému (5). Nezapomeňte si ho tedy při příští výpravě do obchodu dát do nákupního košíku!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK538339/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8625077/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6162863/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21288350/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22304836/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Pstruh s rajčaty a tymiánem

(5 hlasů)

Tagliatelle s hráškem

(5 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat