Týdenní odpočinek nakopne unavené tělo

Jsou tací, kteří nemilují nic jiného než si jít na Štědrý den zaběhat nebo zaplavat. Ale co když si raději dáte pauzu?

Pro toho nejoddanějšího návštěvníka posilovny nebo fitka je těžké dát přednost Vánocům před cvičeném. Ale co kdybych vám řekl, že přestávka může do budoucna zlepšit vaši kondici?

Na Vánoce si vždycky dám týden volno. Nemluvím o dovolené, ale o cvičení. 50 týdnů v roce se snažím udržovat svůj silový trénink, běhání a HIIT tréninky – ale každý prosinec to vyletí z okna a já se nakonec cítím provinile a bez motivace. Jenže pauza je ve skutečnosti přesně to, co naše těla a mysl potřebují. 

Fyzické výhody týdenního odpočinku

Fyzické výhody odpočinku jsou dobře známé. Většina lidí souhlasí s tím, že správný odpočinek je nezbytný pro zdravý režim, který dává svalům čas na zotavení a obnovu. Ale celý týden volna? Dokonalé množství odpočinku závisí na vašem tělesném typu, věku, hormonech a různých dalších faktorech, „ale týden je skvělá malá přestávka, aniž by se snížila vaše kondice. A aniž byste se uvolnili tak, že se do toho nebudete chtít vrátit.

Zvyšuje metabolismus a snižuje zánět

Správný odpočinek (cokoli delší než několik dní) doplní zásoby energie, sníží poškození měkkých tkání a sníží zánět v celém těle, čímž sníží riziko zranění – což by vás mohlo vyřadit z provozu na mnohem déle než týden. Kromě toho může pouhý týdenní odpočinek zvýšit metabolismus (schopnost vašeho těla využívat energii), což znamená, že může pomoci chránit se před metabolickými onemocněními, jako je diabetes 2.

Snižuje hladinu kortizolu

Ve skutečnosti můžete svou kondici tím, že si nedáte týden pauzu, ohrozit. Pravidelné absolvování intenzivních tréninků, jako je HIIT, zaplavuje náš systém stresovým hormonem kortizolem, což nás, lidi se špatným spánkem, zaměstnává v chronicky vystresovaném stavu, který může přetěžovat naše srdce a vést ke změnám nálady, včetně deprese a podrážděnosti. 

Snížené riziko vyhoření a přetrénování

Duševní výhody pauzy jsou stejně přesvědčivé. Správný duševní odpočinek se promítá do vyšší výkonnosti, když se obnoví cvičení, čímž se snižuje dlouhodobé riziko syndromu vyhoření a přetrénování.

Zvýšená psychická odolnost

Když jsme duševně v klidu, získáváme nové technické a taktické dovednosti, na kterých jsme pracovali, což umožňuje upevnit vzpomínky na naše nové dovednosti v našem mozku. Takže relaxování na pohovce sledováním Netflixu může skutečně zlepšit vaši kondici – jen si nepleťte odpočinek s tím, že budete dělat všechno možné kromě cvičení. Musíte tento čas vnímat jako odpočinek – party každou noc vám nepřinese žádné výhody.

Zdroj: názory autora - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat