Konzumace jednoho párku v rohlíku zkracuje život o půl hodiny

Chutnají vám párky v rohlíku natolik, že si děláte i doma? S každou porcí prý přicházíte o 36 minut života, což je „zásluha“ zpracovaného masa. Naštěstí se to dá vykompenzovat luštěninami nebo lososem!

Párek v rohlíku neboli hotdog je typickým sortimentem rychlého občerstvení. Jí se po celém světě už celou řadu let a stejně tak dlouho se spekuluje o jeho původu a vzniku. Někteří tvrdí, že pochází od dvou maďarských imigrantů Emila Reichela a Sama Ladanyho, kteří se přestěhovali do Chicaga, kde je začali prodávat. Jiní s tím ovšem nesouhlasí a věří tomu, že domovinou hotdogu je německý Frankfurt (1). Ať je to ale jak chce, jisté je, že tahle dobrota zdraví příliš neprospívá. Prý dokonce zkracuje život!

Co sousto, to minus minuta?

Poznatky amerického výzkumu (2) uskutečněného Michiganskou univerzitou naznačují, že konzumace jednoho párku v rohlíku člověka připraví o 36 minut života. A to je hodně odvážné tvrzení. Jak k němu autoři studie došli? Hodnotili celkem 5 800 potravin a řadili je podle jejich nutriční zátěže. Hot dog z toho pak vyšel nejhůř – z velké části kvůli škodlivému účinku zpracovaného masa.

Přešla vás chuť? Nebojte se, tak zlé to zase nebude. Když si ho dáte jednou za čas, nic moc se nestane, upozorňují odborníci s tím, že značná rizika přicházejí až s častou konzumací a velkým množstvím. Typickým příkladem je americká legenda soutěžního stravování a držitel mnoha rekordů Joey Chestnut (3) , který má na kontě bezmála 1100 snězených hotdogů, což mu dle propočtů zkrátilo život o 27 dní. On sám si z této prognózy hlavu nedělá a snaží se párky kompenzovat zdravou stravou, což je ta nejlepší možná strategie.

Potravinoví dárci drahocenného času

I z výše zmíněného výzkumu (2) totiž vyplynulo, že takové arašídy, losos a luštěniny existenci zase prodlužují, a to o nějakých 10 až 15 minut. Tyto potraviny se samozřejmě musí v jídelníčku objevovat pravidelně, aby přinesly kýžený efekt. Obecně platí, že strava by se z 80 procent měla skládat výhradně ze zdravých jídel a ve zbylých 20 procentech je povoleno trochu hřešit. Tak si ten pátek v rohlíku klidně dejte, ale raději ho následně zajezte porcí luštěnin navíc.

Zdroje:(1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Hot_dog, (2) www.news-medical.net/news/20210818/Small-changes-in-diet-can-yield-substantial-gains-for-the-environment-and-human-health.aspx, (3) www.en.wikipedia.org/wiki/Joey_Chestnut






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat