Než se položíte na akupresurní podložku

Ať už jde o bolesti zad, stres nebo úzkost – se svými malými plastovými jehličkami prý dokážou akupresurní podložky zázraky. Dokážou skutečně to, co slibují – nebo jsou dokonce nebezpečné?

Rozložte podložku, lehněte si a relaxujte. Použití akupresurní podložky je velmi jednoduché a lze to provádět téměř kdekoli. Nový trend, jehož princip ale není nový. Akupresura je populární v tradiční čínské medicíně (TCM) již více než 3000 let. Cílem je podpořit tělu vlastní energetický tok stimulací akupresurních bodů a tím zmírnit napětí a bolest. Přesně k tomu směřuje akupresurní podložka s mnoha malými plastovými jehličkami. A to všechno by měli mít, hlavně s ohledem na jejich účinek.

Účinky na tělo

Kdo slyší o akupresurní podložce poprvé, toho její účinky rychle ohromí. Protože podložka má pomáhat proti široké škále potíží, jako jsou poruchy spánku, bolest a napětí v zádech a krku, strachy, stres, bolest hlavy, únava, polyneuropatie nebo celulitida.

Tlak, který jehly vyvíjejí na tělo, stimuluje krevní oběh, tělo produkuje více tepla, které zase dodává svalům více kyslíku a živin. A to není vše! Aktivace receptorů bolesti na naší pokožce uvolňuje látky, které mají ulevit od bolesti. 

Akupresurní podložky pomáhají při bolestech krku a zad

Ve své studii norští a němečtí lékaři na univerzitě v Duisburgu-Essenu pravidelně posílali 82 subjektů s chronickými bolestmi krku a zad na akupresurní podložku na přibližně 14 dní. Výsledek? Téměř všichni účastníci měli po uplynutí času menší bolesti, 96 procent se cítilo uvolněněji a 81 procent dokonce lépe spalo. Akupresurní podložka může skutečně pomoci zmírnit některé neduhy. Ale pozor: Oblíbená karimatka není vhodná pro každého!

Jsou akupresurní podložky nebezpečné?

Akupresurní podložka sama o sobě není nebezpečná. Přesto existují skupiny lidí, pro které je akupresurní podložka nevhodná. Mezi ně patří těhotné ženy, lidé s poruchami krvácení, epileptici, lidé se srdečními problémy, lidé se zánětlivými kožními onemocněními (například neurodermatitida).

Jak správně používat akupresurní podložku

Akupresurní podložka může být zvláště zpočátku velmi nepříjemná. Můžete si tedy lehnout na podložku s tenkým tričkem a sportovními kalhotami, než si zvyknete. Začněte pomalu. Například 3–5 minut denně. Poté můžete dobu trvání pomalu a plynule prodlužovat. Čím pravidelněji akupresurní podložku používáte, tím lépe se vaše tělo přizpůsobí tlaku. Po velmi krátké době již nebudete vpichy vnímat jako nepříjemné.

Tip na nákup: Kupte si akupresurní podložku s co největším počtem jehel. Čím více jehel akupresurní podložka má, tím lépe je tlak rozložen – což vede k výrazně menší bolesti.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5388088/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat