Za svalové bolesti může především stres

Přiznejme si zcela upřímně, že stres bolí. A to hlavně svaly, které vám to „spočítají“ při každém pohybu. Proč na nervozitu reagují takto a co se s tím dá dělat?

Popojíždíte autem v dlouhé koloně a panicky sledujete, jak minuty utíkají. Na domluvenou důležitou schůzku zkrátka nemůžete přijít včas! Pod tíhou těchto událostí se váš hypotalamus, tedy malá kontrolní věž v mozku, rozhodne jednat a vyšle stresové hormony. Dech se zrychluje, krevní tlak stoupá a srdce tluče jako splašené.

Pozitivní rub a negativní líc jedné mince

Stres je přirozenou fyzickou a psychickou reakcí na životní události, kterou může vyvolat prakticky cokoli. Ne vždy ale škodí. Pokud k ní dochází jen občas a krátce, dokáže vybičovat třeba k lepší produktivitě a výkonnosti. Úplně jiný příběh je to ale v případě, kdy postihuje tělo i mysl den po dni – pak se skutečně stává zdraví škodlivá. Výrazně totiž zvyšuje riziko úzkostných stavů, depresí, zažívacích problémů, srdečních chorob, nespavosti, nadváhy, astmatu a dokonce i předčasného úmrtí (1). A není to všechno. Kvůli nadbytku stresu vás mohou bolet i svaly. To se děje proč?

Napětí, které nelze maskovat

Když je hladina stresu vysoká, mozek pošle zprávu nervům, aby přešly do takzvaného ochranného režimu. Nervy pak aktivují svaly, které se okamžitě začnou napínat. A právě tohle je v podstatě příčina bolestí pohybového aparátu. Svalové napětí omezuje krevní cirkulaci, což má za následek hromadění kyseliny mléčné (2). Jde vlastně o stejnou bolest, jakou pociťujete po namáhavém cvičení. Stejně jako po extrémním tréninku může úlevu zajistit protažení (3). Víte ale, jak na něj?

Nejdřív příprava, potom akce

Žádná věda to sice není, ale řada lidí v protahování dosti chybuje. Hlavně v tom, že přeskočí důležitou počáteční fázi zahřátí. To se dá zařídit třemi až pěti minutami jemného rytmického pohybu, jako je například chůze nebo pochod na místě. Tím se rozproudí krevní oběh a zvýší se teplota jádra svalů. Samotné protahování by se mělo provádět pouze do bodu mírného tlaku, nikdy byste při něm neměli cítit velkou bolest. V každém protažení setrvejte 10 až 30 vteřin a po celou dobu se soustřeďte na hluboké dýchání. Dech rozhodně nezadržujte (3)! Když budete postupovat takto, svalové napětí by mělo ustoupit. Tak hurá na to!

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5579396/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3939594/, (3) www.link.springer.com/article/10.1007/s40279-017-0797-9






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat