Suroviny ze spíže vhodné k výrobě domácí kosmetiky

31.03.2023 | Zdraví

Vyrobit si domácí kosmetiku nikdy nebylo jednodušší. Stačí sáhnout do svých vlastních zásob. Z čeho vykouzlíte masku na pleť či vlasy a jak docílíte odstranění odumřelých kožních buněk?

Komerční kosmetické produkty mohou obsahovat nežádoucí látky, které si občas s pletí nerozumějí. Máte po nich ekzémy, vyrážky nebo suchou pleť? Začněte si připravovat vlastní kosmetiku. Tyhle suroviny vám v tom pomohou!

Kurkuma

Kurkuma se používá v lékařství a v potravinách po celém světě. Obsahuje sloučeninu zvanou kurkumin, která pomáhá při zvládání oxidačních a zánětlivých stavů, metabolickém syndromu, artritidě a úzkosti (1). Kurkumin je užitečný při zvládání zánětu způsobeného cvičením a při bolestech svalů. Pokud jde o použití kurkumy k výrobě domácího kosmetického produktu, zdá se, že rozjasňuje vzhled tmavých kruhů pod očima. Jednoduše smíchejte polévkovou lžíci mleté ​​kurkumy se stejným množstvím podmáslí a rozmixujte na pastu. Tu naneste pod oči a nechte působit až 15 minut. K odstranění použijte teplou, vlhkou žínku.

Kokosový olej

Kokosový olej je skvělým základem pro vlasovou masku a odborníci v oblasti vlasové péče zjistili, že může pomoci k vlasům, které jsou zdravější, hustší a delší. V jedné studii se ukázalo, že „kokosák“ byl mezi třemi oleji jediným olejem, u kterého bylo zjištěno, že výrazně snižuje ztrátu bílkovin u nepoškozených i poškozených vlasů, když se používá jako přípravek pro péči před mytím a po mytí (2). Profesionálové navíc tvrdí, že kokosový olej pomáhá zklidnit vlasovou kutikulu, vyživuje pokožku hlavy a uhlazuje roztřepené konečky. Existuje několik způsobů, jak jej použít. Můžete jednoduše aplikovat tekutý kokosový olej na vlasy a nechat ho působit 30 minut až přes noc. Navíc se dá zkombinovat s medem a vajíčkem. Tato maska nesmírně hydratuje.

Cukr

Účelem exfoliace pokožky je odstranění svrchní vrstvy odumřelých kožních buněk, což umožňuje tvorbu buněk nových. Díky tomu pleť vypadá jasnější a živější a zároveň je lépe připravená pro příjem krémů a tělových mlék. Jelikož cukr má doma snad každý, je příprava domácího peelingu ultra snadnou záležitostí. V poměru dvě ku jedné vyšlehejte hnědý cukr a tuhý kokosový olej, dokud směs nezačne vypadat krémově. Během tohoto procesu míchání můžete také přidat pár kapek éterického oleje dle vlastního výběru. Abyste si peeling užili, naneste jej na pokožku a tu masírujte. Nakonec vše spláchněte vodou (4).

Med

Med má antimikrobiální vlastnosti a slouží jako antioxidant (3), což jsou hlavní důvody, proč může být při aplikaci na pokožku tak prospěšný. Sluší se uvést, že i on patří mezi přírodní exfolianty odstraňující odumřelé kožní buňky. Spárujte jednu až dvě lžíce medu s jednou lžící mletých ovesných vloček a směs jemně naneste na obličej. Masku nechte působit až 15 minut a poté ji smyjte.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12715094/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6222484/, (4) názor autora






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat