Klíčové rozdíly mezi mozkovou příhodou a srdečním infartkem

17.12.2022 | Zdraví

Cévní mozková příhoda a srdeční infarkt mohou mít řadu podobných příznaků, ale ve své skutečné povaze se od sebe liší. Poznáte rozdíly?

Lidské tělo obsahuje komplikovaný cévní systém, který je plný tepen, žil a kapilár, z nichž se některé mohou i ucpat. Pokud k tomu skutečně dojde, hovoří se o dvou zdravotních stavech – mrtvici nebo infarktu.

Co je mrtvice?

K mozkové mrtvici (1) dochází, když dojde k nevysvětlitelnému přerušení průtoku krve do mozku. Existují přitom tři různé typy mozkové mrtvice – ischemická mrtvice, hemoragická mrtvice a přechodné ischemické ataky. Mezi některé z příznaků mozkové mrtvice se řadí svíravá bolest hlavy, necitlivost a mravenčení, svalová slabost, pokles obličeje, neschopnost vyrovnat tělo či obtížná chůze. Cévní mozková příhoda je často popisována jako „mozkový záchvat“. Část mozku je okradena o kyslík a přívod krve, které potřebuje ke své funkci, protože céva do části mozku má buď sraženinu, ucpání nebo prasknutí. Ihned volejte záchrannou službu. Čím déle se mrtvice neléčí, tím více mozkových buněk zemře.

Pokud se člověk dostane do nemocnice včas, odborníci (2) v bílých pláštích se o něj postarají. Standardní akutní léčbou ischemické cévní mozkové příhody je trombolýza. Při této metodě je pacientovi intravenózně (do žíly) podán lék, který rozpustí sraženinu blokující mozkovou tepnu. Existují také některé změny životního stylu, kterými lze minimalizovat riziko rozvoje tohoto stavu. Řeč je hlavně o kontrole krevního tlaku a cholesterolu.

Co je srdeční infarkt?

Srdeční infarkt (3) je stav, jež nastane, když dojde k přerušení průtoku krve do srdce místo mozku. To se běžně děje kvůli ucpané tepně. Projevuje se nepohodlím na hrudi (tísní a bolestí po dobu delší než 15 minut), abnormálním pocením, dušností, nevolností a zvracením, točením hlavy, bolestí v obou v pažích, krku, zádech a čelisti. Jako v předchozím případě na nic nečekejte, okamžitě volejte na tísňovou linku a při čekání na pomoc spolkněte aspirin – pomáhá zabránit srážení krve a může snížit poškození srdce (4). (Aspirin však neužívejte, pokud jste na něj alergičtí.)

V každém případě platí, že oba stavy mohou být život ohrožující. Proto je třeba dbát na příznaky a rizikové faktory spojené s mrtvicí a srdečním infarktem. Udává se, že k preventivním opatřením patří absence kouření, zdravá strava, pravidelné cvičení, redukce nadváhy a obezity či kontrola tlaku a cholesterolu (5).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535369/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7589849/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6366680/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4317158/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4703222/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat