Sportovci by vitamin C podceňovat neměli

O tom, že je vitamin C klíčový pro zdraví, se ani v nejmenším nepochybuje. Ale to stejné platí i pro fyzickou výkonnost! V jakém množství by ho měl užívat každý sportovec?

Je zima a spolu s ní i rizikové období chřipek, viróz a dalších „radostí“, které člověka dokáží úplně vyřadit z provozu. A právě proto se tolik bazíruje na vitaminech, jejichž příjem bychom teď měli sledovat dvakrát tak zodpovědněji. Jak jste na tom s takovým céčkem? Věděli jste, že na něm mohou záviset i vaše sportovní výkony?

Jedna látka, mnoho úkolů

Vitamin C neboli kyselina askorbová má v těle řadu důležitých funkcí. Jakožto silný antioxidant pomáhá předcházet poškození buněk a zasahuje do výroby kolagenu, který je klíčový pro klouby, vazy, kosti, svaly i pokožku. Tento vitamin také zlepšuje vstřebávání železa, přičemž posiluje imunitní systém. Ostatně, právě s obranyschopností se dává do souvislosti asi nejčastěji (1). Co má ale společného se sportem?

Svalové okysličení, které je nutné

Ten, komu fyzická aktivita není cizí, by uvedenou látku neměl podceňovat. Kromě toho, že zabraňuje běžným nemocem a infekcím dýchacích cest, také urychluje hojení a regeneraci. Její nízká hladina vede k anémii, tedy nedostatku červených krvinek, které jsou nezbytné pro transport kyslíku do těžce pracujících svalů. Nelze opomenout ani to, že vitamin C má rovněž energizující a stimulační účinek, neboť podporuje fyzickou výkonnost a bojuje proti únavě (2). Už chápete, proč se bez něj aktivní jedinci neobejdou?

Kolik je tak akorát?

Obecná doporučení pro denní příjem se pohybují okolo 80 mg, což je ale prý naprosté minimum. Odborníci se přiklánějí k názoru (3), že když bude vitaminu C ještě o něco víc, vůbec ničemu to neškodí. Že se to nedá splnit? Ale ano! Vždyť sklenice čistého pomerančového džusu může obsahovat i 100 mg, takže dosažení dávkovacího cíle není tak nereálné, jak si asi myslíte. V případě, že byste raději uvítali jiné zdroje, se zaměřte na kiwi, brokolici, jahody, papriky, rajčata, brambory, batáty, maliny a borůvky. Pochopitelně se nabízejí i doplňky stravy, které jsou k mání v lékárnách, drogeriích i supermarketech.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499877/, (2) www.journals.humankinetics.com/view/journals/ijsnem/13/2/article-p125.xml,  , (3) www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/vitamin-c/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat