Potraviny zhoršující menopauzu

Menopauza je obdobím velkých změn a mnoho žen zažívá velké nepohodlí. Některé potraviny mohou tyto příznaky dokonce zhoršit, takže je nejlepší se jim vyhnout.

Většina žen zažívá menopauzu ve věku 45 až 55 let, známou také jako menopauza. U některých jsou příznaky mírné a téměř nepociťují nic jiného než absenci menstruačního krvácení. Ale jiné mají vážné příznaky, které mohou zahrnovat návaly horka a pocení, změny nálady, problémy se spánkem a rychlý srdeční tep. A jak hladina estrogenu během menopauzy klesá, zvyšuje se i riziko infarktu u žen v této věkové skupině (1).

Existují potraviny, které mohou příznaky menopauzy zesilovat. Pokud je to možné, odstraňte je ze svého jídelníčku – nebo si je dopřejte jen s mírou (2).

Kofein

Káva, černý čaj a podobně obsahují kofein, který ve velkém množství a v závislosti na citlivosti může podporovat nespavost, vnitřní neklid a návaly horka. Pokud jste již před menopauzou byla na kofein poměrně citlivá, měla byste s ním být v tomto období obzvlášť opatrná. Možná ji na chvíli vyřadíte anebo zkuste pít kávu jen ráno.

Alkohol

S nápoji je to podobné. Alkohol totiž podporuje i typické příznaky menopauzy, jako jsou návaly horka, poruchy spánku a změny nálad. V každém případě byste ho měly konzumovat střídmě a pít méně, nebo dokonce vůbec nic, pokud vám to pomůže.

Sůl

Zadržování vody může být také příznakem menopauzy. V tomto případě byste si měly hlídat spotřebu soli – jak při vaření, tak u hotových jídel. Hotová jídla jsou často silně osolená.

Kořeněná jídla

Koření jako chilli a pepř byste měla konzumovat pouze s mírou, pokud již trpíte návaly horka. Protože naše tělo reaguje na ostrost přesně tímto – teplem.

Rychlé občerstvení a občerstvení

Nezdravá jídla jako hamburgery, pizza, hranolky apod. obsahují hodně cukru a některé trans tuky. To platí i pro mnoho sladkostí a občerstvení, jako jsou chipsy a granola tyčinky. Jsou zvláště bohaté na škodlivé nasycené mastné kyseliny. Ty zase mohou podporovat nezdravý břišní tuk – a to už kvůli zpomalenému metabolismu v klimakteriu hrozí. To také zvyšuje riziko srdečních a cévních onemocnění.

Syrová strava

Na první pohled to může znít divně, ale ano – opatrné byste měly být i se syrovou stravou. Ve skutečnosti je syrová strava hůře stravitelná než vařená. Kvůli klesající hladině estrogenu během menopauzy jsou střeva mnohem citlivější. Pokud tedy jíte hodně syrové zeleniny a ovoce, jen mu zbytečně ztěžujete práci. Večer byste tedy alespoň neměly jíst salát a podobně, abyste vás v noci netrápilo zažívání.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK507826/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8308420/ - zbytek článku






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Pizza šneci

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat