Za nadváhu u žen může znečištěný vzduch

Znečištěný vzduch obsahující prachové částice a celou řadu karcinogenních sloučenin se až doteď spojoval pouze se zdravotními problémy. Ale tomu už odzvonilo! Ukázalo se totiž, že nějakým způsobem souvisí i s přibíráním na váze. V ohrožení jsou hlavně ženy okolo 40 let!

Kvalita ovzduší není v dnešní době žádná sláva. Výfukové plyny automobilů, lokální topeniště, průmyslová výroba i zemědělství – to všechno jsou primární zdroje znečišťujících látek, které pak chtě nechtě musíme dýchat (1). A že tím trpí jenom naše zdraví? Tak to ani omylem. Žalostný stav životního prostředí válcuje i štíhlé křivky, na kterých celá léta tak tvrdě dřeme.

Rizika jsou všude kolem nás. Není úniku!

Že se vzduch, který nás obklopuje, dá jen stěží považovat za čistý, na to odborníci upozorňují dnes a denně. Podle nich (2) je koncentrace karcinogenních sloučenin a prachových částic natolik vysoká, že pro lidskou populaci představuje skutečnou hrozbu. Kvůli ní prý vznikají chronické choroby a závažná zánětlivá onemocnění, která postihují plíce i dýchací cesty. Také se podstatně zesiluje pravděpodobnost rakoviny, přičemž se ucpávají tepny, což zatěžuje i celý kardiovaskulární systém. Situace tedy rozhodně není nijak růžová. A aby toho nebylo málo, tyhle nepříznivé všudypřítomné podmínky značně podporují i nadváhu. A to vážně. Ne však všech…

Dýchám, proto tloustnu?

Poznatky nedávné studie (3) americké Michiganské univerzity naznačují, že dlouhodobá expozice znečištěného ovzduší způsobuje přibírání na váze, a to zejména u žen mezi 40 a 50 lety. Její autoři celých osm let pozorovali 1 654 respondentek, na základě čehož zjistili, že účastnice vystavené vysokým úrovním oxidu dusičitého a ozonu mívají větší množství tělesného tuku, a to přibližně o 4,5 procenta. Důvod? Ten se s jistotou pořád neví. Ví se ale to, že jedinou možnou prevencí je pravidelná fyzická aktivita a samozřejmě vhodný jídelníček, který neobsahuje nadbytek tuku, soli a sacharidů. To jsou ale věci, viďte?

Zdroje: (1) www.mzp.cz/cz/kvalita_ovzdusi, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7044178/, (3) wwww.eurekalert.org/news-releases/967864?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat