Přítomnost hemoroidů dokáže nepříjemně potrápit

28.11.2022 | Zdraví

Svědí, pálí, bolí a způsobují občasné krvácení, ale také během stolice vyhřezávají. O hemoroidy nikdo nestojí. Kde se vzaly a jak se jich můžete zbavit?

Hemoroidy představují nepříjemný a někdy bolestivý stav, který se vyznačuje oteklými a zanícenými žilami kolem konečníku nebo spodní části konečníku. Existují přitom dva druhy hemoroidů, vnější a vnitřní. Vnější se tvoří pod kůží, která obklopuje řitní otvor, zatímco vnitřní lze nalézt ve sliznici řitního otvoru a dolní části konečníku. O své přítomnosti hemoroidy dávají vědět svěděním, bolestí v řiti (zvláště při sezení) a krvácením z konečníku (k tomu dochází spíše u vnitřních hemoroidů) (1).

Rizikový je i věk

Udává se, že na hemoroidy trpí asi polovina dospělé populace, přičemž za příčiny se považuje příliš velký tlak na žíly kolem řitního otvoru způsobený chronickou zácpou či těhotenstvím a porodem. K výskytu hemoroidů ovšem přispívá i věk nad 50 let, kouření, nadváha a rodinná anamnéza (2).

Jak se hemoroidy léčí?

Vyhněte se přílišnému namáhání nebo těžkému zvedání. Pokuste se řiť neškrábat, protože to může zhoršit příznaky. Zácpě předcházejte pohybem, dietou a prostřednictvím změkčovadel stolice. Vhodné je kupříkladu psyllium. Jedná se o rozemleté osemení jitrocele indického (plantago ovata). Obsahuje velké množství rozpustné vlákniny, tudíž skutečně změkčuje stolici a zvětšuje její objem – usnadňuje vyprazdňování, pomáhá při zácpě, hemoroidech, análních prasklinách, v těhotenství a tak dále (3).

Obklad jako první pomoc

Z domácích prostředků se osvědčují i sedací koupele v hypermanganu a odvaru z dubové kůry. Zároveň Pijte hodně tekutin – zejména vody. Také se vyhněte příliš dlouhému sezení na záchodě. V případě potřeby použijte volně prodejný lék proti bolesti a lokální krémy a masti na svědění a bolest (často s kaštanem koňským). Pro úlevu od nepohodlí v řitní oblasti aplikujte teplý nebo studený obklad (3).

Kdy pomůže lékař?

Pokud vás hemoroidy trápí dlouho a často, možná se obrátíte na lékaře. Ten má několik možností. Hemoroid s pomocí speciálního nástroje podváže gumičkou a tím znemožní proudění krve do vyhřezlé žíly (dojde tak k jejímu zaškrcení). Podvázané hemoroidy po několika dnech odumřou a společně s gumičkami odpadnou. Podvázání však není vhodné pro lidi, kteří užívají léky na ředění krve. Řešením je kupříkladu i hemoroidopexe. Jedná se o miniinvazivní chirurgický zákrok, jež zpravidla vyžaduje jen lokální, ale někdy i celkovou anestezii. Její cílem je odstranění a následné sešití sliznice konečníku (4).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3342598/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4755769/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4541377/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2780042/






Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pikantní dýňová polévka

(4 hlasů)

Pstruh s rajčaty a tymiánem

(5 hlasů)

Krůtí maso na bylinkách

(6 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat