Udržte vnější skořápku vzhledově mladou

Zelený čaj, večerní půst, hormony – co nás dokáže udržet déle mladými? 

Jakmile začneme stárnout, většina žen a stále častěji i hodně mužů začne přemýšlet o tom, jak to zastavit. Tak se začneme uchylovat k „zaručeným“ receptům. Které rady fungují a které jsou nepravdivé mýty?

Vynechte večeři

I když možná utrpí kvalita vašeho života, pokud si nedáte dobrou večeři, občasná abstinence – například dvakrát týdně – je nyní v anti-agingovém výzkumu považována za docela rozumnou. Spánkový hormon melatonin a růstové hormony jako somatropin hrají důležitou roli v procesu stárnutí. Kontrolují zdravou buněčnou strukturu, zabíjejí rakovinné buňky a udržují metabolismus v chodu. Tělo během spánku uvolňuje oba hormony – a to tím více, čím méně je organismus zaměstnán trávicí prací.

Abyste se vyhnuli večernímu pocitu hladu, měli byste pít dostatek tekutin (ideálně: bylinkový čaj). A noční chutě můžete potlačit kouskem čokolády před spaním, jablkem nebo horkým mlékem s medem.

Zelenina a ovoce vás udrží fit a mladé

Naprostá pravda! Zdravá strava a uvědomělý životní styl (žádné cigarety, málo alkoholu, pravidelný pohyb a relaxace, dostatek spánku) jsou základem pro dlouhý život. Zásadní roli v tom hrají živiny z čerstvé zeleniny.

Vitaminy C a E (v kiwi, citrusových plodech, rakytníkové šťávě, paprice, zelí, kapustě) zpomalují volné radikály, chrání buňky a zajišťují tak lepší pleť. Mimochodem, rajčata jsou velmi účinnými látkami proti stárnutí, protože obsahují lykopen. Lapač radikálů dokáže nejen chránit před rakovinou, ale také posiluje pokožku před škodlivými UV paprsky.

Kdo sportuje, stárne pomaleji

Pokud odpočíváte, zlenivíte – stále platí, že pohyb mobilizuje celé tělo, protože je správně zásobeno kyslíkem. Buňky, které na to teprve čekaly, zhluboka „dýchají“ a samy se stávají skutečně aktivními, buněčné dělení je v plném proudu. Růžová pokožka a pevná tkáň jsou viditelné výsledky.

Hormony zastavují proces stárnutí

Hormony řídí zásadní procesy v těle, ale jsou i hlavní příčinou stárnutí. Pokud organismus produkuje méně hormonů, lidské tělo je odbourává. Pilulky nebo injekce však nemohou jednoduše nahradit endogenní hormony.
Jako alternativu lékaři doporučují fytoestrogeny. Jde o rostlinné látky, které napodobují tělu vlastní estrogeny – v oslabené formě. Sója, také rostlinný estrogen, může podporovat proliferaci sliznic. Nejbezpečnější hormonální terapie: fytohormony v potravinách. Takže: Jezte co nejčastěji luštěniny a celozrnné výrobky!

Zelený čaj stahuje pojivovou tkáň

I když zelený čaj nedělá zázraky, má spoustu výhod. Mohou za to především třísloviny, které patří mezi tzv. polyfenoly. Chrání srdce a působí proti rakovině a zachycují agresivní volné radikály, které jsou způsobeny sluncem a kouřením, ale které jsou stejně součástí normálního metabolického procesu.
Výsledkem je pevnější pokožka, protože radikály nemohou útočit plnou silou na pojivovou tkáň. Aby měl lektvar proti stárnutí plný účinek, měli byste si koupit bio produkty a vypít čtyři až šest šálků denně. Čaj ale dehydratuje, takže pijte hodně vody!

Krémy proti stárnutí zbavují vrásek

Kdo se ke své pleti vždy choval šetrně a chránil ji – zejména před slunečním zářením –, může déle zakrývat známky stárnutí. Ani ten nejlepší liftingový krém ale nedokáže odstranit hluboké vrásky, které již existují, ale kosmetika proti stárnutí zjemňuje pleť, redukuje linky a udržuje pokožku pružnou.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK10041/ - celý článek






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat