I pokožka může být ve stresu

01.07.2023 | Zdraví

Mezi spouštěče stresu patří kdeco, třeba finanční starosti, problémy s láskou, pracovní vytížení či nevhodná strava. Den se sejde se dnem a vy nemůžete psychicky vypnout, hodně pijete a kouříte, úzkost zajídáte sladkým a vůbec se chováte roztěkaně. A jak na tohle všechno zareaguje vaše pleť?

Pokud chodíte spát velmi pozdě, neustále vás hodní termíny nebo hodně cestujete, ale přesto si najdete aspoň pár minut na malou procházku nebo cvičení, můžete nabýt dojmu, že všechen ten tlak, který na vás zaměstnavatel a společnost vyvíjí, máte pod kontrolou. Jenže ouha. To, že jste se naučili zvládat stres psychicky, nemusí vůbec nic znamenat.

I pokožka může být ve stresu

Tělo si dělá, co chce, a když se mu něco nelíbí, ukáže to a vydá signál – třeba v podobě kopřivky, akné nebo seboroické dermatitidy. (Jedná se o kožní onemocnění, které postihuje především pokožku hlavy. Způsobuje šupinaté skvrny, zanícenou pleť a lupy. Často se objevuje na mastných oblastech těla, jako je T-zóna, oční víčka či hrudník.) A za všechno mohou hormony!

A zase ten kortizol

Stres má na svědomí zvýšenou produkci adrenalinu a kortizolu, které v těle spouštějí zánět. Výsledkem je pak nejen akné nebo seboroická dermatitida. Stres dále poškozuje kolagen a způsobuje vrásky, v neposlední řadě ničí schopnost pleti, aby chránila sama sebe.

Něco z vyjmenovaných nežádoucích následků může samo odeznít, nicméně pakliže zdravotní problémy přetrvávají týdny nebo rovnou měsíce, pokožka praská a ekzém či akné se zhoršují, je nutné poradit se s lékařem, který pravděpodobně předepíše topické steroidní krémy nebo pleťové vody. Konkrétně při kopřivce to mohou být i antihistaminika.

Řešte nejen důsledek, ale i příčinu

Kromě léčby příznaků (důsledků) se musíte dostat k jádru problému a zvládnout svůj stres (odstranit jeho spouštěče). Doporučují se meditace, chůze přírodou, upřímný smích, kontakt s domácími mazlíčky, cvičení jógy nebo taj-či, někdy ovšem zabere i „obyčejná“ dovolená či aspoň prodloužený víkend v zapadlé chatě někde na horách. Odpočinek totiž s tělem i myslí dělá divy a není radno ho ignorovat.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8480446/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat