Nedostatek přijímaných kalorií je stejně nebezpečný jako jejich nadbytek

Kalorický deficit. Vypadá to jako záruka úspěšné diety a štíhlých křivek? Jak se to vezme. Pokud tělo nemá potřebné množství kalorického paliva, může začít stávkovat. Jaké trable přijdou jako první?

Naše těla jsou jako stroje. A stejně jako kterékoli jiné stroje ke svému provozu potřebují palivo. Představme si ho jako kalorie. Těch však musí být akorát, jinak se pořádně zadřou motory!

Ani moc, ani málo

Rizika nadbytečného množství kalorií jsou dobře známá. Kromě nadváhy a obezity mezi ně spadá i zvýšená pravděpodobnost srdečních chorob, diabetu a některých druhů rakoviny (1). Ovšem nebezpečný není jen kalorický nadbytek, i podmíra kalorií předpovídá komplikace! A rozhodně ne malé.

Když je jeden mimo limit

Ačkoli se přesný počet může trochu lišit, a to v závislosti na věku, výšce, hmotnosti, zdravotním stavu i úrovni fyzických aktivit, průměrný dospělý jedinec potřebuje zhruba 8 700 kilojoulů denně. 60 až 75 procent této „dávky“ pak spotřebuje jen k zachování tělesných funkcí (2). Jak vidno, po pokrytí základních potřeb už mu mnoho nezbyde. A to hovoříme vlastně o ideálním stavu. Co když uvedené číslo kilojoulů ani nemáte? Nedostatek tohoto životně důležitého paliva může být záměrný, například u jedince s přísnější dietou. Dojít k němu ale můžete i neúmyslně, a to tak, že zvýšíte tréninkovou zátěž, ale už nezvýšíte příjem potřebných kalorií. Buď jak buď, rýsují se potíže. Co v těchto případech hrozí?

Potíže s početím i křehké kosti

Pokud nemáte dostatek energie na běžný provoz, tělo začne postupně vypínat systémy, které nepovažuje za nezbytné. Ukázkovým příkladem jsou ženy, které kvůli dlouhodobému kalorickému deficitu ztratily pravidelný menstruační cyklus, což ohrožuje schopnost reprodukce. Existuje také riziko osteoporózy, anémie, psychiatrických poruch, lenivého libida a zažívacích obtíží. Mezi varovné signály kalorického deficitu patří častá únava, opakující se virózy, nesoustředěnost, nespavost, podrážděnost a pomalé reflexy (3). Není vám to náhodou povědomé?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5786199/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK218769/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18025815/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat