Detoxikujte tělo bez úmorného hladovění

Cítíte se neustále unavení, vaše pokožka je nažloutlá a vaše zažívání šílí? Možná je čas na detox. Kdy má mít smysl detoxikovat své tělo?

Detoxikační kúra má za cíl detoxikovat tělo zevnitř. Vyznavači tohoto přirozeného léčebného procesu předpokládají, že tělo lze během detoxikační kúry zbavit uložených škodlivin detoxikací organismu cíleným výběrem potravin, skládajících se ze spousty ovoce a zeleniny, ale i zásaditých potravin a spousty vody. Tato změna jídelníčku má podpořit přirozené detoxikační procesy těla, a především očistit střeva (1).

Trvání očistné kúry 

Existují různé formy detoxikačních kúr, které lze provádět v různých časových obdobích. Detoxikační kúra se provádí zpravidla po dobu jednoho až čtyř týdnů, aby přispěla k regeneraci orgánů. Pro začátek lze využít i detoxikační víkendy. Kratší doba může vést k rychlému zotavení po stresujících dnech nebo přílišném požitkářství nebo pomoci rychle zhubnout. Obecně ale není vhodné hubnout pomocí detoxikační kúry. Nebezpečí jojo efektu je po skončení půstu velké (1).

Co jsou to strusky?

Při detoxikační kúře se toxické metabolické produkty označují jako tzv. struska. Předpokládá se, že se v těle hromadí nezdravou výživou, toxiny z životního prostředí, chemikáliemi, léky nebo aditivy v našem jídle a zatěžují ho. Nezdravý životní styl poznamenaný velkým množstvím stresu, rychlým občerstvením a malým pohybem prý podporuje hromadění odpadních látek v těle a vede k nejrůznějším potížím (2).

Produkty látkové výměny, které tělo nedokáže využít, mohou být vylučovány vlastním lymfatickým systémem a ledvinami, játry a střevy. Při detoxikační kúře je třeba tento eliminační proces stimulovat a orgánům ulevit (2).

Proč byste měli vyzkoušet detox?

Existuje několik důvodů, proč detoxikovat organismus. Někdo doufá, že detoxikace organismu zmírní chronická onemocnění, jako je neurodermatitida, dna nebo revmatismus. Důvodem pro detoxikační kúru však mohou být i fyzické obtíže jako je bolest hlavy, chronické záněty, únava, špatné trávení, problémy s koncentrací, poruchy spánku, slabý imunitní systém (3).

Kromě fyzických neduhů a nemocí existují i ​​další důvody, proč někteří chtějí detoxikovat své tělo. Cílem detoxikace může být dlouhodobá změny stravy, snaha zhubnout, odpočinek pro tělo, regeneraci organismu, odlehčení orgánů, zejména ledvin, jater a střev, vyšší výkon nebo obecné zvýšení pohody (3).

Správný čas na detoxikační kúru

Kdy je vhodná doba pro detoxikační kúru, je nutné řešit individuálně. Někteří začínají na začátku roku, jiní na jaře a další podle potřeby v polovině nebo na konci roku. Existuje však několik známek toho, že vaše tělo je zahlceno příliš velkým množstvím odpadu z metabolismu a podle toho zvolit čas na detoxikaci (3).

Příznaky nadměrného množství odpadu v těle jsou nepravidelné vyprazdňování, průjem, zácpa, časté bolesti břicha a nadýmání, opakované nebo trvalé bolesti hlavy, nesoustředěnost a únava, neklidný spánek a stres, trvalá rýma a opakované infekce (3).

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25522674/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31536033/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7310262/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat