Příznaky nedostatku fyzické aktivity

Jezdíte raději výtahem a s dechem na tom také nejste nejlépe? To může mít negativní dopad na vaše zdraví. Tyto příznaky vám napovědí, že se hýbete nedostatečně.

Bohužel je to fakt: Většina z nás se dostatečně nehýbe. Především ti, kdo pracují v kanceláři nebo převážnou část dne tráví vsedě, nejsou většinou dostatečně fyzicky aktivní. Protože naše tělo není stvořeno k tomu, aby celý den sedělo a pak jelo domů autem. Je stvořeno k pohybu. A nejde nutně o pravidelný kardio trénink pro pokročilé, ale o každodenní pohyb – chůze, jízda na kole, chůze do schodů...

Jak ale poznáte, že se dostatečně nehýbete? Kromě typických příznaků, jako je těžká obezita nebo kardiovaskulární onemocnění, mohou být i důsledky méně jasné – na fyzické i psychické úrovni. Jak poznáte, že je na čase vstát z gauče (1)?

Bolesti svalů a kloubů

Máte často bolesti zad nebo jiné svalové nebo kloubní problémy, například kolena? V takovém případě máme bohužel často tendenci se nehýbat vůbec. Měli bychom ale udělat přesný opak, protože svalové napětí a ztuhlé klouby jsou většinou způsobeny nedostatkem pohybu. Jemná protahovací a posilovací cvičení, stejně jako plavání nebo jóga mohou poskytnout úlevu a vybudovat potřebné svaly, čímž předejdete bolesti (1).

Vyčerpání

Prostě nemáte sílu a cítíte se slabí a unavení? To může být také známkou příliš málo pohybu, protože fyzická aktivita zásobuje vaše buňky kyslíkem a dalšími živinami. Pokud příliš sedíte a málo cvičíte, vaše buňky – a nakonec celý organismus – nedostávají dostatek energie (1).

Poruchy trávení

Fyzická aktivita také stimuluje činnost střev. Pokud se nebudete dostatečně hýbat, vaše střeva pravděpodobně zleniví také. Silné a zdravé břišní svaly dokážou stimulovat především trávení. Typickým příznakem nedostatku fyzické aktivity je tedy zácpa (1).

Špatný spánek

Pokud budete pravidelně cvičit, budete lépe spát. Ani zde není nutný silový trénink – zvláště ne pozdě večer těsně před usnutím, to by bylo dokonce kontraproduktivní. Ke zlepšení kvality spánku postačí i jízda na kole nebo rychlá chůze, nejlépe na čerstvém vzduchu (1).

Nedostatek vytrvalosti

Rychle se zadýcháte, i když vystoupáte jen pár schodů? Nedostatek vytrvalosti je také typickým znakem příliš malého pohybu v každodenním životě. Protože stejně jako musíte aktivovat určité svaly, i vaše plíce potřebují trénink, aby mohly plně rozvinout svůj potenciál (1).

Depresivní nálada

Nedostatek pohybu se však projeví nejen fyzickými příznaky, ale může se projevit i na vaší psychice. Sport a fyzická aktivita stimulují uvolňování hormonů štěstí – endorfinů, dopaminu, serotoninu. A zvednou náladu a obrní vaše nervy. Při nedostatku pohybu hrozí proto vyšší riziko duševních onemocnění, jako jsou deprese nebo úzkosti (1).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5451443/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat