Zrychlete metabolismus pomocí vitaminů

Vitaminy jsou klíčové pro funkce orgánů i celkové zdraví. Ale ve štychu vás nenechají ani tehdy, když jde o hubnutí! Tělesný tuk snižuje déčko, pro rychlejší látkovou výměnu se můžete obrátit zase na béčko.

Někdo podzim miluje, jiný zase nenávidí. Buď jak buď, toto roční období je pro hubnutí naprosto ideální. První a nespornou výhodou je počasí, které přeje venkovním pohybovým aktivitám. Není totiž úmorné horko ani příliš velká zima, proto lze běh, rychlou chůzi nebo jízdu na kolečkových bruslích provozovat bez větších dýchacích obtíží (1). A konečně jsme se dočkali i sníženého množství alergenů! Dietní výhody babího léta se dají krásně promítnout i do jídelníčku, což dokazuje široká nabídka sezonního ovoce i zeleniny. Tak co vám k redukci váhy ještě chybí? V rámci úspěšné zeštíhlující mise by se vám možná hodila povědomost o vitaminech, které urychlují metabolismus. Příjem těchto konkrétních nepodceňujte!

B-komplex jako vítaný spojenec

Thiamin (B1), riboflavin (B2), niacin (B3), kyselina pantothenová (B5), pyridoxin (B6), biotin (B7), folát (B9) a kobalamin (B12). To jsou „béčkové“ vitaminy souhrnně označované jako B-komplex. Doporučují se ke snížení míry únavy a vyčerpání, ovšem příznivý vliv mají i na nervový systém, imunitu, produkci červených krvinek, zrak a vitalitu pokožky. Hodí se vám tedy tak jako tak. O B-komplexu je rovněž známo, že pomáhá metabolizovat sacharidy, tuky a bílkoviny, přičemž podporuje spalování kalorií (2). Už jste dnes měli svou denní dávku?

Déčko nejen na nervy

Je ideální příležitost podívat se na zoubek i vitaminu D. Tak jistě, je důležitý pro vstřebávání vápníku, funkci svalů i proces dělení buněk. Ocení ho i psychické rozpoložení, neboť jeho nízké hladiny vedou k depresím a úzkostným stavům. Ale není to všechno. Vitamin D totiž usnadňuje i hubnutí a snižuje množství tělesného tuku. Prokázala to studie (3) publikovaná v magazínu American Journal of Clinical Nutrition. Tak si jeho dávkování pohlídejte, podle všeho je to dietní krok správným směrem!

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10940409/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6770181/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24622804/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat