Vznik akné jde ruku v ruce s přehnanou péčí o pleť

Z jednoho nevinně se tvářícího pupínku jsou najednou tři. Proč? Vždyť se o pokožku staráte, jak nejlépe dovedete! A to je možná právě ono. Z přehnané péče nic dobrého nekouká. Příčinou zhoršeného akné však může být i dovolená.

Strategie je jasná. V rámci boje s otravným akné používáte správné kosmetické  produkty, snažíte se dodržovat pravidla zdravého stravování a nikdy nechodíte spát s make-upem. Jenže ouha. Ani tenhle režim nenese žádné ovoce! Místo toho, aby pupínky pozvolna mizely, se jich naopak objevuje čím dál víc.

Cože? Je tady další!

Nepropadejte panice, tento druh přechodných výkyvů může spustit i něco tak jednoduchého, jako je změna prostředí. Neproběhla náhodou nějaká dovolená? Příčina se možná ukrývá právě tady. A spolu s ní i řešení, které představuje návrat do zajetých kolejí i chvilka času na zotavení. Co když ani tohle nepomůže? Pak to chce širší náhled na věc.

Když je něco jinak

Běžně se stává, že k většímu podráždění a citlivosti přispívá začlenění nových pečujících přípravků. Může to být make-up, krém proti vráskám nebo tonikum. Jste-li teď aktivnější, za tvorbou akné může být i to, že se více potíte, což vede k rozšíření pórů, větší produkci kožního mazu a celkovému přetížení. Kde hledat dalšího pachatele?

A zase ty hormony!

Hormony kromě jiného řídí i aktivitu mazových žláz, takže v pozadí nechtěných uhříků mohou stát jejich prudké výkyvy. Hormonální poklesy i nárůsty způsobuje antikoncepce, těhotenství, perimenopauza a menopauza. V těchto případech je nutná konzultace s lékařem, který stanoví vhodnou léčbu. Paradoxně i přehnaná péče není vhod. Jak to?

Méně je opravdu více

Pokud se vaše akné zhoršuje, možná je to tím, že používáte příliš mnoho kosmetických výrobků najednou. Chcete-li do své zkrášlující rutiny začlenit něco nového, vždy to dělejte postupně. Až po měsíci pravidelné aplikace teprve zvažte další produkt. Pleť si na každou věc musí zvyknout, nelze jí zatěžovat mnoha přípravky, které si spolu navíc nemusejí vůbec rozumět. Nevane pomyslný vítr právě odtud?

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459173/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat