Zdravou stravou k harmonii celého těla

Klíčem k vitálnímu životu je kromě dostatku pohybu i zdravá strava. Ale co to vlastně znamená? Těchto pět zlatých pravidel výživy byste rozhodně měli dodržovat (1).

Používejte přírodní potraviny

Snažte se vyhýbat produktům s přísadami a raději vsaďte na přírodní potraviny. Zpracované potraviny by neměly tvořit více než 20 procent celkové stravy. Vyplatí se tedy nahlédnout do seznamu ingrediencí, protože platí, že pokud neumíte vyslovit název ingredience, je lepší od ní dát ruce pryč.

Podle tohoto principu funguje i paleo dieta, při které konzumujete pouze takové potraviny, které byly dostupné již v době kamenné.

Jezte dostatek ovoce a zeleniny 

Podle doporučení byste měli každý den sníst alespoň 400 gramů zeleniny a 200 až 300 gramů ovoce. Obsahují důležitou dietní vlákninu, antioxidanty, vitaminy a minerály, a dokážou proto zasytit na dlouho. Existuje mnoho způsobů, jak připravit zeleninu, takže pro každou chuť se najde něco: ať už grilovaná, pečená, dušená, vařená nebo syrová.

Jídlo si užijte

Poslouchejte své nitro – a to doslova – a nestresujte se dietními plány. Intuitivní stravování má už léta své opodstatnění. Pokud vás tedy myšlenka na jídlo trápí a stresuje, měli byste přehodnotit svůj stravovací plán. Místo toho se rozhodněte pro dietu, která vám může dělat radost nejen dočasně, ale i dlouhodobě. Hledání alternativy pokaždé, když jíte venku, ať už v restauraci s přáteli nebo na dovolené, podporuje stres a zbavuje vás potěšení z jídla.

Omezte živočišné produkty

Živočišná strava je nedílnou součástí vyvážené stravy. Rozhodující je však množství i výběr živočišného produktu. Kvůli zvýšené konzumaci ryb a masných výrobků konzumujete hodně nasycených mastných kyselin a tukových vedlejších produktů, jako je cholesterol. Doporučuje omezit konzumaci ryb a masných výrobků na maximálně dvakrát až třikrát týdně. Zde platí pravidlo – všeho s mírou.

Pijte dostatek vody

Naše tělo se skládá z přibližně 70 procent vody. O to důležitější je tedy zajistit mu dostatek vody každý den – 1,5 až 2 litry. Dostatečný příjem vody pomáhá nejen proti stresu, ale také napomáhá rozvoji zdravého pocitu hladu. Zvláště když jsme dehydrovaní, může naše tělo někdy zaměnit žízeň za hlad, takže jíme jídlo, místo abychom tělu dali to, co skutečně potřebuje: vodu. Pozor na nealkoholické nápoje a ovocné šťávy. Jedná se o skryté cukrové a kalorické bomby a nenahrazují čistou vodu.

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4703222/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)

Želví maso

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat