Zázračná růžová voda v péči o tělo

Péče o pokožku a vlasy, zmírnění otoků nebo vylepšení chuti jídla: Není téměř nic, co by růžová voda nedokázala.

Růžová voda je vlastně vedlejším produktem výroby růžového oleje. Ten je drahý a většinou se používá v luxusních výrobcích péče o obličej. K výrobě jediné kapky růžového oleje je potřeba 60 růží. Růže se sbírají ručně – velmi brzy ráno, když je ještě rosa na květech. Protože pak je obsah oleje v listech nejvyšší. Růžový olej se pak vyrábí parní destilací. Zůstává růžová voda – vlastně odpadní produkt, který je přesto plný cenných látek.

Růžová voda má mnoho využití. Prozradíme vám, jaký vliv má na pokožku a celé tělo, a proč byste ji odteď neměli mít jen v koupelnové skříňce, ale i v kuchyni.

Ideální v péči o pleť

Ne každý kosmetický přípravek je vhodný pro všechny typy pleti – ale čistá růžová voda ano. U citlivé pleti pravá růžová voda bez alkoholu neutralizuje hodnotu pH pokožky. Nečistá pleť se sklonem k pupínkům těží z jejího antibakteriálního a protizánětlivého účinku. Suchá pokožka je díky ní přirozeně hydratovaná. Růžová voda pomáhá při zarudlé pokožce díky svým stahujícím a tonizujícím účinkům. Zralé pleti pomáhá bojovat proti stárnutí. Mastná pleť je vyčištěná. Pravidelné používání zklidňuje citlivou pokožku a posiluje její ochranný štít. Sladce vonící voda prý pomáhá i na oteklé oči. 

Léčivé vlastnosti

Růžová voda díky svým antiseptickým vlastnostem pomáhá při hojení ran. Můžete to použít při ekzémech nebo herpetických infekcích jako obklady k ochlazení, zklidnění a podpoře hojení. Kloktání růžovou vodou může velmi pomoci při zánětech ústní sliznice nebo zápachu z úst. Jednoduše přidejte 15–20 kapek růžové vody do sklenice vody a poté několik minut kloktejte. Po spálení sluncem nebo bodnutí hmyzem má růžová voda také chladivý a protizánětlivý účinek. Růžová voda může dokonce pomoci při žaludečních křečích a průjmech, detoxikuje a uklidňuje tělo.

Pro vlasový styling

Růžová voda hydratuje nejen pokožku, ale i vlasy. Jednoduše přidejte pár střiků do délek jako bezoplachovou péči a užijte si její dlouhotrvající vůni. Pravidelné vmasírování růžové vody do pokožky hlavy také omezí potenciální zánět a zklidní svědící pokožku hlavy. 

Na bolest hlavy a při menstruačních bolestech

Kdo by si pomyslel, že zázračný lék dokáže dokonce ulevit od bolesti? Namočte malý ručník do studené vody (hlava) nebo teplé vody (břicho), vyždímejte ho a přidejte pár kapek růžové vody. Poté si jej položte na postiženou oblast a dopřejte si desetiminutovou pauzu. Růžové esenciální oleje pomáhají zmírňovat bolest a uvolňovat křeče. Vůně podporuje pohodu.

Jako alternativa parfému

Pokud nemáte po ruce parfém, stačí si na vnitřní stranu zápěstí a na krk nakapat pár kapek čisté růžové vody. V létě je zázračná voda ideální i jako osvěžující sprej na obličej.

Na pečení a vaření

Růžová voda je díky své vůni ideální i na vaření a pečení. Je vynikající v sušenkách a želé, protože dává nebesky voňavý nádech.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3586833/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Frittata s hráškem

(21 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat