Za zadržování tekutin mnohdy může špatná strava

Máte rádi slané pochutiny, kterými si u televize ladíte tu správnou filmovou atmosféru? Nepohrdnete ani sladkostmi a alkoholem? Pak se nedivte, že vás otravují otoky!

Každý, kdo se někdy cítil otekle, moc dobře ví, jak je to nepříjemné. Otoky neboli edémy bývají nejvíce patrné v dolních končetinách, ale mohou postihnout i jiné části těla, jako jsou kupříkladu plíce, oči nebo mozek. K zadržování vody dochází z mnoha příčin. Nemusejí ani souviset se zdravotním stavem (1). Kde tedy hledat viníky? Tím hlavním je strava!

Slaná jídla jsou špatná jídla

Pravděpodobně jste již nesčetněkrát slyšeli o tom, že potraviny s vysokým obsahem soli jsou zdraví škodlivé. Protože způsobují velké změny elektrolytů, nahrávají i otokům, kvůli kterým se nevejdete do bot ani oblečení. Pokud budete mít v organismu nadbytek sodíku, ať chcete, nebo ne, vaše tělo bude zadržovat vodu. Běžnými strůjci jsou kromě klasických restauračních jídel i salátové dresinky, konzervy, instantní polévky, kupované omáčky, uzeniny a bramborové lupínky (2). Takže slané se může vymstít. Ale pozor – sladké zrovna tak!

I se sacharidy buďte opatrní

Sacharidy mají špatnou pověst. Tělo je ale potřebuje, protože jsou stejně jako tuky a bílkoviny nezbytné k jeho fungování i přežití. Typickým moderním problémem je však jejich nadměrná konzumace. Jakmile organismus začne ukládat extra glukózu, začne s ní ukládat také tekutiny. Jídelníček s nízkým obsahem sacharidů je prevencí a zároveň léčbou otoků (3). Před čím dalším se mít na pozoru?

Z alkoholu nic dobrého nekouká

Není žádným tajemstvím, že alkohol podporuje dehydrataci. Právě ta může zapříčinit edémy, protože kvůli ní tělo zadržuje vodu,“ objasňuje zmíněná výživová poradkyně Roxana Ehsani. S pivem ani vínem to tedy raději nepřehánějte (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279409/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7284473/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7766130/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5537780/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat