Protahovat se každý den je dobré v každém věku

Na protahovací cvičení v každodenním životě často zapomínáme, ale pravidelné protahování může mít určité výhody. Řekneme vám, co se stane, když se protáhnete každý den.

Nezáleží na tom, zda sportujete, nebo ne, rozhodně byste měli do svého každodenního života začlenit pár jednoduchých protahovacích cviků. Nejen, že strečink snižuje riziko zranění při sportu, ale také hraje důležitou roli v kondici všech věkových skupin a může účinně působit proti přirozené fyzické degradaci v průběhu stárnutí. Například každodenní protahovací cvičení má pro ženy nad 40 let několik výhod. Představujeme vám tři z nich (1).

Podporuje mobilitu

Čím jsme starší, tím více klesá přirozená pohyblivost našeho těla. Svalová hmota se přirozeně ztrácí, což způsobuje, že jak svaly, tak klouby časem tuhnou a jsou méně pružné. Pokud však pravidelně (nejlépe denně) provádíte pár jednoduchých protahovacích cviků, svaly zůstanou pružnější, mohou se lépe stahovat a usnadňují pohyb v každodenním životě.

Zlepšuje se rovnováha

Další výhodou každodenního strečinku je, že zlepšuje rovnováhu. Svaly se dají lépe koordinovat, snáze se udrží rovnováha a výrazně se sníží případná zranění v důsledku problémů s rovnováhou ve stáří.

Dochází ke zlepšení krevního oběhu

Pravidelné protahování také zlepšuje krevní oběh v těle, což je výhodné zejména s přibývajícím věkem. Například pokud budete cvičit pětkrát týdně po dobu 12 týdnů, zlepší se průtok krve a svaly budete mít méně ztuhlé. Protahování spodní části těla vyvíjí tlak na tepny v nohách, což je nutí expandovat, aby umožnily lepší průtok krve. 

Při protahování poslouchejte své tělo

Chcete-li využít výhod strečinku, vždy při cvičení poslouchejte své tělo. Pokud si například všimnete, že protažení není správné nebo dokonce bolí, měli byste s tím konkrétním cvičením přestat a vyzkoušet ho zase příště. Je také důležité, abyste se nikdy neprotahovali „zastudena“, ale vždy předtím udělali několik malých pohybů (např. kroužení paží), abyste svaly zahřáli.  

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8751009/, 






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat