Cvičení vhodná pro jedince s artritidou

Lidé s artritidou by prý měli cvičit. Ale jak? Jde to vůbec? Pokud se toto bolestivé onemocnění týká i vás, zkuste třeba „most“, který si ze školy jistě pamatujete. Anebo si sedněte na židli a zapojte nohy!

Vaše klouby bývají bolavé, ztuhlé a oteklé? Pak se připravte na špatné zprávy. Právě tohle bývají dle názoru odborníků ukázkové známky revmatoidní artritidy, která sužuje více než 100 tisíc našinců (1). Obvykle se na zmírnění příznaků doporučuje farmakologická léčba, úprava stravování i životního stylu a v neposlední době také cvičení. Fyzická aktivita totiž pomáhá v budování síly, což v konečném důsledku snižuje i bolesti spojené s tímto zánětlivým stavem (2). Jenže držet se takové rady není snadné.

Au, to vážně bolí!

Protože artritida postihuje klouby, pro postižené může být sport neuvěřitelně náročný, nemluvě o obtěžující bolesti. Pokud tato nemoc zasáhla zápěstí, i držení páru lehkých činek bývá dost náročným úkolem. Postihla-li kolena nebo kyčle, i obyčejná chůze představuje problém. Ale i když je artritida závažná, existují cviky s lehkým dopadem, které tělu ve všech směrech prospějí. Tyhle můžete vyzkoušet ihned (2)!

I sezení je k užitku

Dobré je začít ze sedu, a to na podlaze nebo židli. Narovnejte nohu co možná nejpevněji s prsty směrujícími nahoru. Poté ji zvedněte tak vysoko, jak jen dokážete. Po deseti až patnácti opakováních to stejné udělejte i s druhou nohou. Je to skvělý způsob, jak obě končetiny zpevnit, aniž byste na kolena vyvíjeli extrémní sílu. Jaká další možnost se přímo nabízí?

Most? To je klasika!

Pamatujete si „most“ ještě ze školy? Proč se k němu nevrátit. Můstek je účinné a bezpečné cvičení, které se zaměřuje na hýžďové svaly. Velice přínosné bývá jak při potížích s koleny, tak i při problémech s kyčelním kloubem. Nejprve si lehněte na záda, pak opřete dlaně o podlahu a pozvedněte pánev. Po několika sekundách se položte zpátky na zem a celý postup párkrát zopakujte. Jdete do toho?

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK441999/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3042669/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat