Saunování v létě není zakázáno

14.07.2022 | Zdraví

Letošní léto v Česku odstartovalo opravdu zhurta, a kombinace horkých teplot a sucha (občas vystřídaného krátkým přívalovým deštěm) dosti výrazně připomíná saunu. Až si člověk skoro říká, na co do sauny, když stačí vyjít ven, že? 

I navzdory poměrně velké osvětě však stále převládá názor, že chodit do sauny se má pouze v zimních měsících, a že mimo toto období to nemá smysl. To je však velký omyl! Existuje celá řada důvodů, proč v saunování pokračovat i během horkých letních měsíců, a věřte nám, že některé jsou velmi zásadní. Nevěříte? Pojďme se tedy společně podívat na to, jaké výhody vám saunování v létě může přinést.

Tepelná aklimatizace

Tepelný šok při ochlazení se ledovou vodou po 10–20 minutách v extra vysoké teplotě tělo stimuluje k tomu, aby si vytvářelo vlastní obranný systém a bylo neustále ve střehu, připraveno pohotově reagovat na extrémní teplotní výkyvy (1). A že o ně v létě při přecházení mezi rozpáleným městem a ledově klimatizovanými interiéry opravdu není nouze, že ano? Řekněme si to tedy na rovinu: po sauně vám markantní teplotní rozdíl venku už nebude připadat tak nesnesitelný, a vy se budete cítit mnohem více v pohodě. 

Svalová regenerace

Kapsa horkého vzduchu okolo těla má léčebný charakter, zejména pro bolavé klouby a svaly. Pokud trpíte artritidou nebo máte namožené svaly po celém víkendu na kole nebo pěší turistice, sauna je skvělý způsob, jak svaly uvolnit a zregenerovat (2) (a kromě toho uvolnit i celé tělo a mysl).

Povzbuzovač nálady

Studie (3) prokázaly, že působení extrémního tepla v sauně má na vaše tělo stejný účinek jako menší trénink. Uvolní se endorfiny a dodají vám příval nové energie, abyste zvládli zbytek náročného dne, anebo se uvolnili před nočním spánkem.

Spalování kalorií a vyplavování přebytečné vody

Letní dny jsou delší, což znamená více bdění a aktivit, ale občas to také může znamenat více času na jídlo. Rychlé občerstvení, zmrzliny a všechny ty dobroty na koupališti jsou přece tak lákavé! Že ano? Nuže, pokud přivřeme oči nad množstvím kalorií, které je v létě mnohdy opravdu těžké ohlídat, s nějakým tím spalováním navíc vám opět může pomoci sauna. Průběh je jednoduchý: Vaše srdeční frekvence se při pobytu v sauně zrychlí, čímž se zrychlí i metabolismus, vaše tělo se bude snažit vyrovnat propastný teplotní rozdíl, a tudíž bude potřebovat více energie k tomuto výkonu (tedy bude pálit více kalorií) (4). 

Saunování zlepšuje pleť

Intenzivní teplota sauny stimuluje krevní oběh ve vašem těle (2). Tkáně se prokrví, začnou otvírat a uvolňovat póry, a vaše pleť bude schopna rychleji a účinněji odstraňovat odumřelé buňky, zlepšit svou elasticitu, a především bojovat s nežádoucími bakteriemi. Pravidelný pobyt v sauně tedy povzbudí vaši pleť, která je pak osvěžená a vyživená.

Zlepšuje imunitní systém

Je něco více nepříjemnějšího než nachlazení v létě? Bohužel se to však stává, s čímž máme každý své vlastní (někdy větší, někdy menší) zkušenosti. Saunování však pomáhá posílit i váš imunitní systém. Vysoká teplota v sauně totiž přiměje vaše tělo, aby si myslelo, že máte horečku, díky čemuž bude přirozeně produkovat více bílých krvinek, aby odolalo jakékoli infekci. Pára navíc také pomáhá vyčistit dutiny a dýchací cesty. Posaďte se tedy a zhluboka dýchejte (2). 

Závěr: Sauna je navržena tak, abyste si ji užívali po celý rok, bez ohledu na počasí a venkovní teploty.  Pokud jste si tedy navykli v zimě na vlastní saunovací rutinu, jistě jste její příznivé účinky na sobě pocítili, a pokračování v saunování v létě vám pomůže udržet lepší kondici, zdraví a náladu – a té přece není nikdy dost! -)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7908414/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8583525/, (3) pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2759081/, (4) www.almostheaven.com/blogs/news/10-reasons-to-sauna-in-summer






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat