Každodenní cvičení zkracuje život

Sport je zdravý a prý má příznivý vliv na dlouhověkost. Tedy, říká se to. A možná je to pravda, ale dost záleží na tom, jak často se mu člověk věnuje. Každodenní trénink odchod na onen svět naopak urychluje!

Že má cvičení bezpočet výhod, to už nemůže nikoho překvapit. Zlepšuje prý činnost srdce, podporuje kognitivní kapacitu, povzbuzuje imunitu a omezuje riziko chronických chorob. Zároveň posiluje kosti, krotí stresové hormony, tlumí nejrůznější bolesti a zvyšuje hladinu energie. Nemluvě o tom, že představuje účinný nástroj na hubnutí! Žádný div, že je fyzická aktivita již dlouhá léta považována za pramen zdraví a elixír dlouhověkosti (1). Má to ale zřejmě jednu zásadní podmínku. Nemělo by se to s ní přehánět!

Čím více, tím lépe? Omyl

Protože sport slibuje tolik prospěšných vedlejších účinků, člověk by řekl, že když se mu bude věnovat den co den, musí se zákonitě dožít minimálně sta let. Výzkumníci z Tokijského technologického institutu však mají na věc úplně jiný názor. Na základě jejich studie došli k přesvědčení, že neustálý zápřah život neprodlužuje, ale paradoxně spíše zkracuje (2).

Všechno je to jinak!

Japonští vědci do svého zajímavého průzkumu (2) zahrnuli bez mála 700 umělců narozených po roce 1901, z nichž se zhruba polovina věnovala tradičnímu divadlu Kabuki. To se vyznačuje permanentním rychlým pohybem a náročnými tanečními figurami, tudíž jde o jakousi formu intenzivního cvičení. Nácvik a trénink pak probíhá skoro každý den, aby představení proběhlo bez jediné chybičky. Když experti ze zmíněného institutu porovnali životnost i záznamy o úmrtnosti všech respondentů, byli naprosto šokováni. Herci Kabuki, tedy ti nejaktivnější osoby z průzkumu, se v porovnání s ostatními umělci dožívali výrazně nižšího věku. Jak je to možné? Autoři této studie předpokládají, že nadměrný vytrvalostní trénink obvyklé benefity cvičení doslova převálcuje a unavené tělo jím nesmírně trpí. Když tedy sport, tak zřejmě bohatě stačí dvakrát týdně!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6027933/, (2) www.nature.com/articles/s41599-020-0476-6






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat