Nadváha může být příčinou rakoviny

Ti, kteří mají nadváhu, žijí s vyšším rizikem vzniku rakoviny. Proč obezita může podporovat rakovinu?

Skutečnost, že kouření, nedostatek pohybu a špatná strava mohou podporovat vznik rakoviny, je většině lidí dobře známa. Ale i obezita se již dlouho považuje za příčinu možného onemocnění rakovinou. Vědci z Trinity College v Dublinu nyní zjistili, proč obézní lidé trpí zrádnou chorobou s větší pravděpodobností. Obezita je údajně příčinou každé dvacáté rakoviny ve Velké Británii, podle „Cancer Research UK“. Ačkoli se kouření jako nejčastější příčina stále drží na vrcholu žebříčku, mluvíme přibližně o 22 800 osobách, které onemocnění každý rok rakovinou v důsledku obezity. Odhaduje se, že celosvětově se jedná o asi 500 000 lidí (1).

Ucpané imunitní buňky jako důvod

Vědci zjistili (2), že u lidí s nadváhou jsou vlastní obranné buňky těla, které mají bojovat proti rakovině, tak ucpané tukem, že již nemohou vykonávat svoji původní úlohu. Vědci nyní doufají, že se jim podaří vyvinout takové léky, které budou moci toto zablokování přirozených buněk proti zabijáckým rakovinovým zvrátit.

Vzhledem k tomu, že většina lidí spojuje rakovinu z větší části pouze s kouřením, toxiny v životním prostředí a nezdravou stravou (3), znalosti o spojení mezi obezitou a možnou rakovinou jsou stále velmi malé. Je proto důležité zapracovat na celosvětové kampani a na toto nebezpečí začít masivně upozorňovat.

Navíc je již vědecky dokázaná souvislost mezi rakovinou a obezitou (1). V souladu s tím lze přibližně pět až šest procent všech případů rakoviny připsat obezitě. Navíc seznam příčin vzniku rakoviny, ve kterém bude obezita pravděpodobně hrát roli, se bude stále prodlužovat. I štíhlí lidé s vysokým podílem břišního tuku mají vyšší riziko onemocnění.

Zdroj: (1) www.cdc.gov/cancer/obesity/index.htm, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3670342/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK9963/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Cibulačka

(1 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat