Nedostatek pohybu je škodlivější než kouření

Každodenní stres, pohodlí a nedostatek času jsou časté výmluvy, pokud jde o cvičení a sport. Ale nová studie ukazuje, proč cvičení rozhodně stojí za to.

Není nic nového, že nedostatek pohybu našemu tělu rozhodně neprospívá. Tuto skutečnost potvrzuje také nová studie, jejíž výsledek je však překvapující: Nedostatek kondice zvyšuje riziko úmrtí mnohonásobně více než vysoký krevní tlak, kouření nebo cukrovka (1).

Studie s děsivými výsledky

Studie (1) byla provedena americkou Clevelandskou klinikou – a to v obzvláště velkém měřítku: 122 006 účastníků různých věkových skupin bylo pozorováno po celkovou dobu 13 let.

Kardiorespirační zdatnost, tedy funkčnost kardiovaskulárního systému a dýchání, zkoumali vědci v testu běžeckého pásu. Na základě výsledků testů byly všechny subjekty zařazeny do jedné z pěti skupin. Měřítko se pohybovalo od velmi nesportovních až po extrémně sportovní.

V následujících letech výzkumný tým porovnával úmrtnost příslušných skupin. Podle výsledků došli k závěrům, že riziko úmrtí klesá úměrně k vyšší a lepší kondici. Také lidé, kteří se neustále udržují výjimečně fit, žijí mnohem déle. Na druhou stranu lidé s nedostatkem pohybu měli pětkrát větší pravděpodobnost, že zemřou ještě během výzkumného období. Při průměrné kondici byla pravděpodobnost úmrtí jeden a půl krát vyšší.

Mimochodem, na věku nezáleží, protože fitness má podle autorů studie pozitivní vliv na zdraví v každém věku. Především se však s dostatečným cvičením zvyšuje délka života starších lidí nebo lidí s vysokým krevním tlakem.

Zdravá kondice nezná hranic

Další výsledek studie: Neexistuje žádný limit pro zdravou kondici (1). Čím sportovnější jste, tím déle žijete. Zdá se, že ani extrémní fitness šílenci se nemusí obávat negativních účinků na srdce a oběh. Studie ukazuje, že i supersporty zajišťují vyšší délku života. Pokud chcete svůj život výrazně prodloužit, je proto nejlepší sportovat každý den – nebo alespoň dostatečně cvičit. V závislosti na vaší aktuální úrovni kondice má smysl jedna až dvě hodiny denně.

Zdroj: (1) www.jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2707428?resultClick=3






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat