Chytré hodinky mohou varovat před útočícím zánětem

Kde jsou ty doby, co chytré hodinky fungovaly jen jako nepřesný krokoměr. Nové technologie a rozšířené možnosti z nich udělaly skutečně užitečnou zdravotní pomůcku. Na co všechno vás tahle šikovná věcička dokáže upozornit?

Jsou malé i velké. Některé mají elegantní design, zatímco jiné skvěle zapadnou do ležérní módy. Ano, řeč je o takzvaných chytrých hodinkách, které poskytují údaje o počtu zdolaných kroků i spálených kaloriích. Monitorují také srdeční frekvenci, krevní tlak a aerobní zónu. Že je tahle vymoženost dobrá jenom pro sportovce, kteří díky ní vylepší své tréninky? Ale kdeže! Tyto hodinky jsou velice přínosné i v jiných směrech. Proč jejich koupi alespoň zvážit?

Varování před zánětem přímo na zápěstí

„Průběžné sledování srdeční frekvence může být užitečným ukazatelem celkového zdraví. Pokud se hodnoty výrazně mění i bez fyzické aktivity, často to bývá reakce na probíhající zánět v těle. Lze takto odhalit třeba začínající chřipku, jejíž symptomy se budou teprve projevovat,“ překvapuje americká lékařka Jennifer Radin. „Tyto změny ovlivňují také kvalitu spánku, což se na fitness tracku rovněž ukáže,“ dodává zdravotnice s tím, že se toho dá snadno využít k včasné detekci infekcí (1). S jejím názorem se ztotožňují i závěry studie publikované v magazínu The Lancet, které naznačují, že na základě těchto osobních dostupných dat lze omezit šíření některých nakažlivých nemocí, jako je právě ta zmíněná chřipka (2). Na displeji tohoto inteligentního zařízení lze vyčíst i to, zda z vás šéf v práci bude mít radost. A to jako vážně.

Indikátor organizačních schopností a dovedností

Máte podezření, že každodenní vyčerpávající dojíždění do zaměstnání, které chtě nechtě musíte absolvovat, sabotuje vaši profesní výkonnost? Potvrdit, nebo naopak vyvrátit, to mohou chytré hodinky. Vyplývá to z průzkumu, o němž informuje časopis IEEE Pervasive Computing (3). Výzkumníci do něj zahrnuli 300 jejich majitelů, přičemž sledovali monitoring tlaku a srdeční frekvence, a to při cestě do práce i těsně po příchodu. Zjistili tak, že ti, kteří se dojížděním stresují, což data v hodinkách neomylně dokumentují, vykazují nižší produktivitu i zhoršené organizační dovednosti. Tak se v autobuse nebo ve vlaku podívejte na ciferník. Dost možná budete mít jasno, jak těžký vás čeká den.

Zdroje: (1) jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2781687, (2) www.thelancet.com/journals/landig/article/PIIS2589-7500(19)30222-5/fulltext, (3) www.home.dartmouth.edu/news/2021/11/wearable-tech-confirms-wear-and-tear-work-commute






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat