Doma zdravě a čistě

04.02.2022 | Zdraví

Voda, vzduch, světlo a chemie. Tato čtveřice rozhoduje o tom, zdali bude váš domov oázou regenerace. Pokud svou domácnost postupně optimalizujete a zbavíte se elementů, které škodí vašemu zdraví, vaše tělo vám poděkuje.

Chránit své zdraví a zdraví svých nejbližších můžete tedy i jinak, než správným jídelníčkem a sportovními aktivitami. Často se setkáváme s názorem, že by se lidé moc rádi zbavili chemie ve své domácnosti, ale neví jak na to. Nevědí čím začít, od čeho se odpíchnout, tápou a raději se do toho tedy nepustí. Proto jsme pro vás připravili pár tipů, ať víte na co se zaměřit, pokud se snažíte o zdravou domácnost.

Vzduch

Začneme úplným základem, který vás nebude stát nic a přitom na něj dost lidí zapomíná, hlavně teda v zimě. Základem čisté a netoxické domácnosti je tedy větrání. Naše tělo potřebuje čistý vzduch, potřebuje kyslík, aby mozek mohl pracovat, abychom se mohli soustředit na učení a jiné činnosti. Nedostatek vzduchu nás může unavovat, probouzí v nás apatii a vydýchaný vzduch může negativně ovlivňovat i spánek. S tímto prvním bodem úzce souvisí čističky vzduchu. Čističky dokážou zachytit různé zápachy, pyl, některé plísně, prach a ten se obzvlášť na jaře nachází téměř všude. Dále jsou vhodné pro lidi žijící v prašném či znečištěném prostředí, což jsou téměř všichni, kteří nežijí někde v horách. Sama čistička situaci nevyřeší, ale může být dobrým pomocníkem. A každé zlepšení ovzduší je pro dítě přínosem. Zvykat si na špatný vzduch nelze, negativní dopad na organismus se totiž sčítá za celý život.

Voda

Kvalita vody je pro náš organismus velmi důležitá. Tvoří více než ¾ hmotnosti našeho těla a je nezbytná pro naše tělo a téměř všechny jeho klíčové funkce. Důležitá je při čištění organismu, tvorbě moči a stolice a tvoří stavební blok pro nové buňky a dopravuje do nich klíčové minerály a živiny. Není tedy voda, jako voda. Klasická voda z kohoutku navíc obsahuje mnoho kontaminujících látek, jako jsou hormony, rezidua různých léčiv, bakterie a viry, hliník, amoniak, rtuť, dusičnany a zbytky hnojiv. Řešením jsou například filtrační konvice, které jsou jednoduchou volbou, jak začít s filtrací pitné vody. Je to skvělá investice, kdy si pořídíte konvici a podle potřeby jen dokupujete filtr. Další možností jak filtrovat vodu je filtr na kohoutek, který se uplatní všude, kde je potřeba krásně čistá voda. Filtr na kohoutek si namontujete sami, bez nutnosti technických úprav vašeho stávajícího kohoutku či úpravy dřezu. Poněkud složitější na přípravu je přímo vodní filtr pod dřez. Zařízení pro úpravu pitné vody, které jen namontujete pod dřez, a zakončuje se kohoutkem, který je umístěn na dřezu. Oproti filtru na kohoutek má nižší roční náklady na výměnu filtračních vložek díky jejich vyšší kapacitě a zachytí více nečistot.

Péče o domácnost

Málokdo si uvědomuje, jak rozsáhlé problémy si můžeme způsobit tím, že se v přehnané míře a bez přemýšlení vystavujeme dennodenně chemikáliím. Jak v domácnosti podpořit své zdraví a snížit množství toxických látek? V dnešní době si můžete vybírat ze široké nabídky eko produktů, které nezatěžují náš organizmus ani životní prostředí. Navíc vhodné prostředky najdete i v běžné domácnosti a za pár korun, jako je kuchyňská sůl, jedlá soda a obyčejný ocet. Ocet a soda například vyčistí zanesený odpad, sodou můžete vyčistit vodní kámen kolem vany a octem vyčistíte v podstatě cokoliv, včetně dezinfekce a osvěžení koberců. Zbavení se toxických látek v domácnosti je první předpoklad pro upevnění celkového zdraví a začátek šetrného chování k přírodě. V jedné studii se dokonce ukázalo, že časté používání chemických dezinfekčních přípravků, vede k vyšší váze u dětí. Výhod při používání ekologických čistících a pracích prostředků je hned několik. Není potřeba používat ochranné pomůcky, neboť jsou šetrné k pokožce i k dýchacímu ústrojí, nezatěžují játra, ledviny, plíce ani imunitní a hormonální systém. Jsou šetrné k přírodě stejně, tak jako k osobám a zvířatům v domácnosti a ceny jsou téměř totožné jako běžné čisticí prostředky. Fungují stejně dobře jako běžná drogerie.

Proč používat přírodní kosmetiku?

Na podobném principu jako jsou čistící prostředky, funguje i kosmetika. O to horší je, když si uvědomíme, že tyto chemikálie si dáváme přímo na kůži, pleť, vlasy, dokonce i do úst v podobě zubní pasty.  Kůže je největším orgánem těla a je také bariérou mezi vnějším prostředím a našimi orgány. Pokožka je vystavena celé řadě vlivů a do krevního řečiště absorbuje až 60% látek, v závislosti na jejich vstřebatelnosti a velikosti. Už jen proto bychom si měli dávat pozor, jaké kosmetické produkty používáme. Přírodní kosmetika na rozdíl od normální z drogerie neobsahuje látky, které by narušovaly naši hormonální rovnováhu. Hlavní plus přírodní kosmetiky je složení, které obsahuje vitamíny, rostlinné oleje a hydratační složky, to vše na přírodní bázi, proto je šetrná nejen k vlasům, ale i pokožce. V certifikované přírodní kosmetice nenajdete konzervační a synteticky vyrobené látky, barviva, silikony ani jiné ropné složky. Všechny produkty, které podléhají kritériím k získání certifikátů, se zavazují k použití jen přírodních látek. Navíc dlouhodobé používání nemá negativní dopad na zdraví a přírodní kosmetika obsahuje oproti konvenční kosmetice jen pár složek a díky tomu opravdu víte, co používáte. Nezatěžuje životní prostředí. Její výroba nevyžaduje testování na zvířatech jako je tomu u konvenčních kosmetických produktů a nevyskytují se u ní toxické chemikálie, které by mohly ohrozit vodní živočichy. Toxické látky totiž narušují endokrinní systém ryb. Ty, u kterých nedojde k intoxikaci ihned, se ovšem dále nemohou rozmnožovat, a tím představují i riziko pro větší predátory. Díky kvalitě používaných surovin a velkému množství výživných látek jsou, především z dlouhodobého časového horizontu, účinky přírodní kosmetiky podstatně větší.

Zdroj: Johanka Mo, https://www.goodhousekeeping.com/home/cleaning/tips/a24885/make-at-home-cleaners/, https://www.madeleineolivia.co.uk/blog/20-diy-natural-cleaning-recipes-hacks-tips






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat