Kardio cvičení omlazuje tělo

Chcete přelstít kalendář a cítit se stále mladě? Můžete. Stačí k tomu jediné – provozovat kardio cvičení. Ale ani plavání nebo bojové umění taj-či se nemine účinkem!

Čas je nejspravedlivější veličina ze všech, protože odměřuje všem stejně, a to bez ohledu na pohlaví, vzdělání, rodinné poměry nebo finanční zázemí. Procesu stárnutí se tedy nikdo z nás nevyhne, i kdyby sebevíc chtěl. Ačkoli ubíhající roky zastavit nelze, dopad, který na tělo mají, zmírnit jde. Vhodným a přínosným prostředkem je v tomto případě cvičení. Které aktivity mají na organismus prokazatelný omlazující vliv?

Kardio jako úžasná kosmetika

Rychlá chůze, pomalejší běh, jízda na kole. Co mají tyto činnosti společného? Všechny spadají do kategorie kardia cvičení. Základem takového tréninku je aerobní spalování, tedy spalování tuků za přítomnosti kyslíku. Nejde tady o sílu, ale spíše vytrvalost, protože tepová frekvence se nepohybuje v maximálních hodnotách. Jinými slovy – jde o pohyb, při kterém se sice zadýcháváte, ale stále jste schopní vyslovit souvislou větu. No a teď to přijde! Kanadští vědci z McMaster University došli na základě své studie k názoru, že lidé, kteří se věnují kardiu, mají ve srovnání se svými nesportujícími vrstevníky mnohem méně vrásek a celkově mladistvější vzhled (3). Že se vám ven na běžeckou stezku ani trochu nechce? A co třeba voda?

Plavání přispívá k dlouhověkosti

Plavání je vhodné pro každého. Nezatěžuje klouby, zatímco podporuje budování svalů, pomáhá při hubnutí a normalizuje krevní tlak. K těmto nesporným pozitivům lékaři přidávají další obrovskou výhodu. Americký specialista kardiologie Jeremiah Stamler, který působí na Northwestern University v Chicagu, se domnívá, že plavání značně zpomaluje stárnutí, přičemž snižuje riziko chronických chorob i předčasného úmrtí o celých 80 procent. Prý je to dáno tím, že stimuluje krevní oběh, zvyšuje flexibilitu a zlepšuje imunitní a antioxidativní schopnosti organismu (1). Kam že jste si schovali plavky?

Taj-či jako zázračný sport

Taj-či pochází z Číny. Je to staré, původně bojové, umění. I když jeho smyslem vždy byla obrana před protivníkem, stále častěji se ukazuje, že chrání i před stárnutím. Tato aktivita má totiž podle mnohých studií zásadní vliv na oběhový, lymfatický, trávicí i nervový systém. Také protahuje svaly a šlachy, čímž uvolňuje napětí způsobené stresem (2). Co vy na to, jdete do toho?

Zdroje: (1) www.1mhealthtips.com, (2) www.indianexpress.com, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3583891/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat