Sedavý styl života

12.02.2022 | Zdraví

Stali se z nás gaučoví povaleči, kteří většinu svého života jen sedí. Tato charakteristika sedí na mnoho z nás, jelikož nás k tomu nutí náš životní styl. Většina z nás má sedavé zaměstnání, kde strávíme většinu dne na židli. Sedavý styl života nás jednoduše zabíjí. Tak jak se ho zbavit?

Jak jsem již zmínila v úvodu, tak většina z nás má sedavé zaměstnání, kde se můžeme jen občas projít na oběd nebo na záchod. Jinak sedíme a sedíme a sedíme. To, že většina z nás vlastně ani pořádně sedět neumí, to si necháme na další článek, dnes se zaměříme na důsledky sedavého životního stylu, a jak se ho zbavit. Nedostatek fyzické aktivity, která je doprovázená přemírou sezení, tak je jedním z důvodů, pro vznik různých závažných degenerativních onemocnění. Konkrétně se jedná o různé typy rakoviny, cukrovky druhého typu, akné, kardiovaskulární onemocnění a mnoho dalších. Bohužel tyto civilizační choroby jsou natolik rozšířené, že se staly součástí našich životů a jen málokdo z nás se jim vyhne.

Minulost

Měli bychom se zamyslet nad tím, jak je možné, že kdysi tolik onemocnění nebylo. Populace byla obecně zdravější a mnohem vitálnější. Důvodem bylo to, že naše babičky a dědečkové, strávili většinu dne na nohou, jelikož tehdejší doba zahrnovala mnohem více manuální práce, než je tomu nyní. Lidé kdysi mnohem méně jezdili autem, pracovali na zahrádce nebo na poli, a také se více věnovali svým potomkům někde venku. Mnoho vědců se tímto faktem zabývá a zjistili, že naši prapředci spálili za den průměrně 800–1200 kalorií. Pro porovnání, tak dnešní moderní člověk, spálí za den zhruba 300–400 kalorií a vyloženě neaktivní jedinci pak ještě méně.

Sezení nás pomalu zabíjí

Většina z nás již už ví, že sezení není zrovna zdraví prospěšné, a proto se snažíme pravidelně cvičit a dodržovat zásady zdravého životního stylu. To vše je v naprostém pořádku, ale bohužel jen tohle, nestačí. Vědci zjistili, že pokud většinu dne sedíme, tak naše tělo hůře spaluje tuk. Bylo zjištěno, že nejde pouze o pohybové aktivity, kterými pálíme kalorie, ale sezení ovlivňuje také práci enzymů (lipázu), které se podílejí na spalování tuků. Dále se vědci zabývají vztahem mezi předčasným úmrtím a sedavým stylem života. Pro většinu z nás nemají bohužel dobré zprávy, jelikož zjistili, že čím více v průběhu života sedíme, tím více si můžeme zkracovat život.

Jak se dožít déle

Již víme, že sezení není zrovna zdravé, nyní se podíváme, co s tím dělat a jak dopady sedavého životního stylu zmírnit. Odpověď je samozřejmě snadná, a to nesedět, ale bohužel, ne u všech to jde. Někteří z nás mají takovou práci, že u ní sedět prostě musejí. Vědci nezahálejí a zjistili, že sezení začíná mít na nás negativní vliv zhruba po půl hodině, kdy začne docházet k pomalejšímu spalování tuků. Pokud nám to situace dovoluje, tak je vhodné, jít se co půl hodiny na chvíli projít. Nemusí se jednat o žádnou dlouhou procházku, stačí 2–5 minut chůze, například po kanceláři. Pokud nám to situace neumožňuje, tak se alespoň zkusíme protáhnout. Pokud můžeme, tak se na chvíli postavíme, natáhneme ruce před sebe, propleteme prsty a 6x otočíme rukama a trupem na stranu. Jestliže máme takové zaměstnání, že se postavit nemůžeme, že vykonáme stejný pohyb vsedě, a k tomu se ještě vytáhneme z pasu, jako při protahování ráno. Tyto pohyby nám nezaberou ani minutu, ale budou mít pozitivní vliv na naše zdraví. Dalším pomocníkem je sezení na velkém míči, který nám nedovolí být úplně v klidu, ale neustále v mírném pohybu. Kdykoli si můžeme o trochu více zaskákat a tím rozpohybovat celé tělo. Pokud v práci telefonujeme, tak zkusme místo sezení chodit. Prokrví se nám tím celé tělo a pomůže nám to i s lepším soustředěním.

Zdroj: Johanka Mo, https://medlineplus.gov/healthrisksofaninactivelifestyle.html, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7700832/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat