Péče o tělo po celý den

11.02.2022 | Zdraví

Péče o pohybový aparát rozhodně neznamená jen cílenou sportovní aktivitu. Na své tělo bychom měli brát ohled v podstatě při každé činnosti, kterou vykonáváme. A především se zaměřit na činnosti, kterým se věnujeme pravidelně a po největší část dne. 

Správné držení těla

Na správné držení těla se vyplatí automaticky myslet co pár minut. Ať stojíme, jdeme nebo sedíme. Každý jsme v tomto individuální, nicméně napřímení hrudní páteře, vyvedení krční páteře z předsunutého držení a povolení ramen směrem od uší dolů prospěje většině z nás. 

Nádech –⁠ výdech

Důležité a stále podceňované je, jak dýcháme. Dechový stereotyp vypovídá mj. o tom, zda a jak významně přetěžujeme krční páteř, bederní páteř, jak používáme bránici a jak umíme aktivovat svaly trupu. Dnes už se ví, že tzv. horní typ dýchání je spojen s celou řadou potíží. V praxi to znamená, že při klidovém dýchání vytahujeme hrudník nahoru a dolů. Jde o fyziologickou situaci při zvýšených nárocích na příjem kyslíku. Když se to však děje neustále, působí na krční páteř, hrudník a kosti horních končetin nadbytečné malé síly. Tento zátěžový dechový stereotyp je spojen s neideální svalovou stabilizací trupu a všechny pohyby končetin náš osový orgán zatěžují více, než je nutné. Dochází k výraznějším degenerativním změnám, potížím s ploténkami až k neurologickým potížím vlivem útlaku nervových kořenů. Správné dýchání je dýchání břišní.

Symetrický pohyb

Naším cílem je se maximálně přiblížit symetrickému používání těla. To ve své podstatě není úplně možné, jelikož náš mozek rovněž nefunguje symetricky. Ale co se týče hybnosti a zatěžování, je dobré vnímat, co a jak nás křiví, hrbí, předklání, zaklání atp. Sami se někdy zaměřte na to, co se s vaším tělem děje, když nesete v jedné ruce tašku, když koukáte delší dobu na obrazovku, která není přímo před vámi, když máte vysoké podpatky. Nebo jak dýcháte, když máte moc těsné kalhoty, jak se cítí vaše prsty v botách s užší špičkou, jak se změní vaše postavení, když si nandáte nepohodlný batoh.

Z hlediska evoluce je pohybový aparát předurčen ke střídání různých druhů pohybu prokládaných fázemi statické činnosti. Dnešní podmínky přirozeným potřebám těla úplně nepřejí. Náš pohybový repertoár je obecně omezený až chudý. Převažuje statická zátěž nad dynamickou. Svaly a vazy se na jedné straně zkracují a na druhé ochabují. Netrénujeme v dostatečné míře koordinaci, obratnost a správné vnímání signálů z těla. Hýbeme se v rámci několika málo vzorců, nevyužíváme všechny možné rozsahy pohybů. Zkrácené tuhé svaly a vazy vyvolávají pocity ztuhlosti až bolest, působí kloubní blokády a dále ještě více omezují správnou hybnost. Odhalit a přerušit tento bludný kruh je úkolem fyzioterapeutů, které vyhledává stále více lidí. Což je dobře, protože prevence je lepší než řešení již fixovaných a chronických potíží.

Zdroj: Johanka Mo, https://my.clevelandclinic.org/health/articles/4485-back-health-and-posture, https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/multimedia/back-pain/sls-20076817?s=3






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat