Vytrvalostní trénink ničí sexuální apetit

26.05.2022 | Zdraví

Cvičení zlepšuje sex a obecně zkvalitňuje milostný život žen i mužů (už jen proto, že nadváha není sexy). Pokud ale vy nebo partner preferujete vytrvalostní trénink, může to vašemu milování naopak uškodit. Proč?

Chůze, jogging, běh, kolo, plavání, běh na lyžích a další sporty, které patří mezi ty vytrvalostní, pozitivně působí na psychiku, snižují podíl tělesného tuku nebo budují svalovou hmotu. Co se však týče dopadů na sexuální život, buďte v pozoru!

Víc, dál, rychleji a lépe!

Rotoped nebo běžecký pás. Milujete je. V pořádku. Jedna zahraniční studie (1) zjistila, že ženy, které 20 minut cvičily v posilovně a poté sledovaly erotický film, uvedly, že mají na sex zvýšenou chuť. Prokrvení těla, včetně intimních partií, a produkce endorfinů neboli hormonů štěstí, dělá svoje. Naproti tomu delší časové úseky jsou sporným bodem, hlavně u mužů. Bohužel to vypadá, že čím déle pánové jezdí na kole nebo plavou, tím hůře (2).

Reprodukční systém v ohrožení

Další akademici (2) nechali 286 mužů běžet dvě hodiny na běžícím pásu, a to pětkrát týdně po dobu 60 týdnů. Polovina mužů běžela se střední intenzitou, konkrétně 60 procent VO2 max. (Za VO2 max se definuje maximální množství kyslíku, které tělo dokáže použít během fyzické aktivity.) Druhá polovina dobrovolníků běžela s vysokou intenzitou (80 procent VO2 max). V průběhu studie vědci analyzovali kvalitu spermatu účastníků a reprodukční hormony, včetně hladiny testosteronu. A výsledek, který je nejvíce relevantní pro váš sexuální život (2)?

Pauza. Někdy se skutečně hodí

Po 12 týdnech se hladina testosteronu snížila v obou skupinách, ale u vysoce intenzivních sportovců byl úbytek markantnější. (Nízké hladiny testosteronu u mužů mohou ohrožovat sexuální apetit a způsobit erektilní dysfunkci.) Sportovci s vysokou intenzitou také zaznamenali výrazně snížený počet spermií. Dobrou zprávou je, že tyto efekty nejsou trvalé (2).

Hladiny testosteronu a spermatu se během 36týdenního zotavovacího období vrátily k normálu. Je však třeba dát si od vytrvalostního sportu pauzu, a to i tehdy, pokud nemáte penis, ale pochvu. Fyzická aktivita tohoto typu má škodlivé účinky i na ženský reprodukční systém, podle vědců totiž snižuje hladiny estrogenu. O tomto hormonu je známé, že hraje hlavní roli v průtoku krve a lubrikaci ženských pohlavních orgánů. S vytrvalostním sportem to tedy nepřehánějte (2).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28195945/, (2) https://www.researchgate.net/publication/23641659_The_Effects_of_intensive_long-term_treadmill_running_on_reproductive_hormones_hypothalamus-pituitary-testis_axis_and_semen_quality_A_randomized_controlled_study






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuře na paprice

(4 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat