Breberky dotažené ze špinavé tělocvičny

29.10.2023 | Zdraví

Návštěvy posilovny jsou dobré pro duševní i fyzické zdraví, nicméně i z těchto míst si můžete odnést „suvenýry“, o které rozhodně nestojíte. Máte potíže s očima, nebo kýcháte?

Šatny, sprchy, obchodní domy, restaurace. Choroboplodnými zárodky se to hemží všude, i ve vaší oblíbené tělocvičně. Ve vlhkém ovzduší a uzavřeném prostředí se miliony bakterií a virů nacházejí na závažích, jógových podložkách i strojích. Sáhnete na ně a už si je nesete domů. Pokud se vám po nějakém tom workoutu objeví níže uvedené zdravotní problémy, buďte si jistí, že právě z fitness centra vítr fouká.

Zánět vlasového váčku

Folikulitida je běžné onemocnění, ke kterému dochází v důsledku zanícených vlasových folikulů na těle. Výsledkem jsou svědivé červené pupínky kolem postiženého místa. Co takový stav způsobuje? Stafylokok, houby nebo ucpané potní kanály. Po trénincích se důkladně osprchujte a nenechávejte na sobě propocené věci. Ruce potírejte antibakteriálním gelem (1).

Zánět spojivek

Pod pojmem „růžové oko“ (konjunktivitida) si představte zánět nebo podráždění vnitřní i vnější membrány očních víček (spojivky). K hlavním příznakům patří svědění, pálení, zarudnutí oka nebo výtok, který přes noc vytvoří krustu. Nejběžnější formou zánětu spojivky je ta bakteriální. Pokud to jde, nedotýkejte se prsty tváře (2).

Bradavice

Před chvílí rotoped opustil náruživý jezdec, jdete po něm. Zanedlouho objevíte bradavici. Klasika. Bradavice jsou nejčastějším virovým onemocněním kůže, jehož příčinou jsou tzv. lidské papilomaviry. K přenosu dochází kontaktem z člověka na člověka, ale i vinou styku s kontaminovanými předměty (3).

Opar

Herpes virus obvykle vstupuje do těla otevřenými řezy nebo ranami, které způsobují puchýře na ústech. U některých pacientů se projevuje jako chřipka a nachlazení. Je pravda, že se většinou jedná o sexuálně přenosnou infekci, jenže ono se stačí dotknout cizího ručníku nebo jiného předmětu (4).

Další onemocnění

Nachlazení, chřipka i covid-19. Respirační infekce se šíří nejsnadněji, zvláště pokud lidé tráví čas v uzavřeném prostředí a kýchají na ostatní. Myjte si ruce a používejte dezinfekci. V případě potřeby zakrývejte dýchací cesty. Nebo sportujte venku (5).

Zdroje: (1) www.mayoclinic.org/diseases-conditions/folliculitis/symptoms-causes/syc-20361634, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK541034/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK431047/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK8157/, (5) názor autora






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat