Detoxikace a očista organismu bez překážek

26.09.2021 | Zdraví

Detoxikace je pro někoho jen novodobý trend, pro jiné pravidelná očista organismu. Jde o často užívané slovo, je to ale především odpověď na dnešní životní prostředí. Proč je ale tak důležité tělo detoxikovat a jaké má pro nás důsledky, když detoxikaci nepodstupujeme?

Nestačí již pouze bydlet na předměstí, jíst zdravě, dostatečně spát a hýbat se. Toxické látky se vyskytují všude kolem, jsou součástí průmyslových výrobků a také některých potravin. V malém množství nejsou pro tělo nijak zničující, hromaděním se v organismu ale mohou být příčinou mnoha zdravotních problémů. A na nás malé množství zcela určitě nepůsobí.

Detoxikace organismu je zcela přirozená

Naše tělo se detoxikuje samo a to neustále. Má k tomu uzpůsobených několik orgánů. Jejich funkcí je látky v těle třídit, dočasně skladovat a při zvýšeném obsahu je z těla vylučovat. Orgány, které naše tělo detoxikují, jsou játra, ledviny a střeva. Játra mají dvě očistné funkce. Čistí protékající krev a produkují žluč na trávení tuků. Jsou schopná filtrovat z krve zbytky léků, chemikálií, umělých látek apod. Nějaký čas je játra zadržují, průběžně se jich však zbavují. Ledviny toxiny neskladují, ale filtrují přijímané tekutiny. Častým problémem je špatný pitný režim, kvůli němuž ledviny nejsou schopné toxické látky vylučovat. Střeva pro svou správnou funkci potřebují dostatečný příjem vlákniny a vyváženou střevní mikroflóru. V případě, že nemáme dostatek vlákniny, začnou se ve střevech usazovat nestrávené zbytky, což snižuje jejich průchodnost a způsobuje trávicí potíže. Za normálních okolností tato přirozená detoxikace těla funguje. Pokud jsou ale zmíněné orgány přetížené, ať už životním prostředím, špatnou stravou nebo i stresem, nemusí tuto svou funkci plně zvládat. Proto se doporučuje tělu s očistou jednou za čas pomoct.

Které látky jsou toxické?

Toxicita je doslova vlastnost látek poškozovat lidské zdraví. Takových látek přitom existuje opravdu mnoho. Jakákoli toxická látka, která je stabilní, především kovy, jen tak z přírody nemizí. Ať již takovou látku vyhodíme na skládku, spálíme či spláchneme do odpadní vody, dříve či později se k nám vrátí. Toxické látky se hromadí v komunálních odpadech a ve splaškových vodách. Poté se potravním řetězcem dostávají zpět k člověku. Najdeme je také v běžných věcech okolo nás, rtuť v zubních výplních, hliník v deodorantech, chlor v dezinfekčních prostředcích a mohli bychom pokračovat dále. Mezi ty nejtoxičtější a nejnebezpečnější těžké kovy v současné době řadíme olovo, rtuť, arsen nebo kadmium. K nejvýznamnějším zdrojům znečištění životního prostředí toxickými látkami patří těžba a metalurgie, automobilový průmysl, výroba barviv nebo plastů, zemědělství a farmaceutický průmysl.

Jak toxické látky působí na tělo

Způsoby, jakými jedovaté látky negativně ovlivňují naše zdraví, jsou pestré. Některé látky poškozují tkáně leptáním, jiné působí narušením funkce orgánů, jako jsou játra nebo ledviny, či vyvolávají respirační choroby. Jiné látky snižují imunitu, způsobují předčasné porody, zvyšují četnost potratů, snižují plodnost, zvyšují výskyt alergií, rakoviny či vrozených vad.

Jak na detoxikaci organismu

Způsobů, jak tělo detoxikovat, je mnoho a žádný návod není univerzálně platný. Detoxikační program by měl být pokud možno individuální, každý totiž máme jiné návyky, jiný metabolismus a jiné potíže. Obecným cílem však je ulevit přetíženému organismu. To obnáší především změnu jídelníčku a nejlépe celkové životosprávy vůbec. Můžete si zakoupit spoustu detoxikačních prostředků, které vám s očistou pomohou. Nejlepšího výsledku však dosáhnete, pokud budete po dobu své očistné kúry dodržovat alespoň základní stravovací zásady. Pokud možno vyřaďte ze svého jídelníčku alkohol, kávu a černý čaj. Snižte příjem červeného masa, nezdravých tuků, cukru a soli a zaměřte se na zdravé tuky. Vynechejte polotovary plné aromat, barviv a konzervantů. Omezte potraviny z bílé mouky, také vejce a mléčné výrobky. Dodržujte pitný režim a zvyšte příjem vlákniny. Existuje celá řada detoxikačních diet trvajících delší či kratší dobu. Rozhodně byste však neměli své tělo výrazně trápit a hladovět, mohlo by se to podepsat na vaší psychické pohodě. S očistou vám pomohou i bylinkové čaje. Těmi nejvhodnějšími bylinkami pro detoxikaci jsou kopřiva, vojtěška, ostropestřec, měsíček, šťovík, sedmikráska, pampeliška nebo lichořeřišnice.

Kdy detoxikovat organismus?

Detoxikaci bychom si měli předem naplánovat na dobu, kdy nás nečekají žádné významné události nebo náročná fyzická aktivita. Dobré také je provádět ji pravidelně. Budeme-li se bavit o ročním období, nejvhodnější je pro detoxikaci jaro. Pokud však cítíte nějaké zdravotní obtíže, detoxikaci můžete podstoupit kdykoli. Hlavními symptomy, podle kterých poznáte, že je vaše tělo zaneseno škodlivými látkami je špatné trávení, častá únava, bolest hlavy a kloubů, nekvalitní spánek a časté nemoci. Detoxikační kúra je pro tělo jistou zátěží a zejména v prvních dnech se mohou objevit určité obtíže. Nejčastěji se jedná o nevolnost, průjem, bolest hlavy, únavu, pocení, podrážděnost, rýmu, kožní problémy a další. Zpravidla nejde o výrazné projevy, nenastanou u každého a po krátkém čase je vystřídá značná úleva. Kdo by měl být však s detoxikací opatrný a nejdříve ji konzultovat s lékařem, jsou těhotné ženy a těžce nemocní lidé.

Kompletní detoxikace těla není jednoduchá, jejím výsledkem však je nejen zlepšení zdravotního stavu, navrácení vitality a energie, ale také větší psychická pohoda. Díky ní bude vaše tělo odolnější a můžete se tak vyhnout mnohým nemocem. Pravidelná detoxikace pro vás navíc bude čím dál příjemnější.

Zdroj: https://www.health.com/weight-loss/how-to-detox, https://health.clevelandclinic.org/are-you-planning-a-cleanse-or-detox-read-this-first/






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat