U spánku při vysokých teplotách je podstatná příprava

04.08.2021 | Zdraví

Spaní v létě, ve vysokých až tropických teplotách dokáže být pěkně náročné. Jak si pokoj a podmínky přizpůsobit tak, aby vám nebylo zbytečné horko a mohli jste v klidu spát?

Každý je trochu jiný a každý má své osvědčené techniky. Přinášíme pár tipů, jak na to, aby vám spánek při vyšších teplotách nedělal problémy. V ložnici by se podle odborníků měla teplota před spaním pohybovat v rozmezí 16–21 °C, ale samozřejmě záleží na každém jednotlivci. Pokud je v ložnici velké teplo, budete se častěji budit, naopak při nižších teplotách se lépe usíná a zlepšuje se i samotná úroveň hlubokého spánku.

Čeho se vyvarovat

Někdo může namítat, že spí raději při vyšších teplotách, avšak pro zdraví to není příliš vhodné, a v létě už vůbec ne. Čeho se vyvarovat, abyste si v noci odpočinuli a nebyli po probuzení ještě více unavení? První špatností je samozřejmě alkohol, s ním to před spaním moc nepřehánějte. Jeho efekt vás sice uspí, ale ráno bude mnohem horší. Další nepříliš příznivou věcí jsou těžká jídla a to platí nejen v teplém počasí. Pokud si dáte těžší jídlo, raději počkejte, než ulehnete ke spánku, protože později v noci vám může být těžko.

Příprava je důležitá

Máte-li žaluzie, nechte je zatažené celý den a až zapadne slunce, pokud vám to vaše podmínky dovolují, otevřete okno dokořán. Chladná sprcha před spánkem se sice doporučuje, ale zvolte spíše vlažnou než studenou vodu. Studená voda totiž může způsobit to, že se vám bude hůře usínat. Kromě sprchy s odraženou vodou můžete své tělo ochladit i jinými způsoby. Láhev s vodou dejte na několik minut do mrazáku a poté si ji přikládejte na kolena, zápěstí a krk. Jedná se o místa, která mají na ochlazování těla nejvýraznější vliv. Rovněž se doporučuje udržovat nohy v chladu, proto je  nepřikrývejte peřinou. V létě také volte chladivé materiály na povlečení, ačkoliv se to nezdá, svůj účel splní. Pokud máte dostatek prostoru v mrazáku, dejte povlečení do igelitového obalu a na pár minut jej dejte k ledu. V případě, že se vám celé povlečení do mrazáku nevejde, zchlaďte si alespoň povlak na polštář nebo prostěradlo, které položíte na matraci. Pokud už to jinak opravdu nejde, větrák rozproudí vzduch v místnosti, ale můžete pomocí něho vzduch také zvlhčit či ochladit. Vzduch nejlépe zvlhčíte, pokud přes větrák přehodíte mokrou utěrku. Pro ochlazení před ventilátor postavte nebo položte láhev se zmrzlou vodou.

Spát v horkém počasí je pro lidi nepříjemné, avšak pokud se budete snažit si tuto činnost více zpříjemnit, budete se cítit určitě o moc lépe. Nechte tropické teploty za oknem a užijte si kvalitní spánek v ložnici s příjemným klimatem.

Autor: Johanka Mo, healthline.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat