Vliv spánku na silnou imunitu

16.07.2021 | Zdraví

Pokud jde o zdraví, hraje v něm spánek důležitou roli. I když spánek nutně nezabrání onemocněním, jeho nedostatek nepříznivě ovlivňuje sílu imunitního systému. A právě proto jsou lidé, kteří dostatek spánku podceňují, náchylnější k virovým onemocněním a nachlazení.

Spánek jako regenerace

Během spánku se tělo regeneruje, ale také čistí, a to jak od odpadních látek, tak od nadbytečných informací, které nám zůstaly v paměti. Má velký vliv na naše zdraví a regeneruje nervový systém. Při nedostatku spánku se zhoršuje pozornost, myšlení a dostaví se pocit únavy, který snižuje kvalitu našeho života. 

Nespavost, velký nepřítel imunitního systému

Dlouhodobý nedostatek spánku podlamuje naši imunitu, takže tělo nemá v případě nákazy dost síly se proti ní bránit. Spánek proti infekci bojuje tak, že zmobilizuje všechny zbraně imunitního systému, který tělu dodává dostatečnou ochranu. V případě nemoci začne váš imunitní systém aktivně stimulovat spánkovou soustavu. Vaše tělo vám dává najevo, že byste měli ležet v posteli a více odpočívat. Imunita tak nabírá sílu v boji proti nemoci. Pokud budete mít nedostatek spánku i během jedné jediné noci, snižujete tím sílu svého imunitního systému.

Nedostatek spánku jako mučicí nástroj

O negativním vlivu spánkového deficitu na naši obranyschopnost se ví už dlouho. Dříve býval nedostatek spánku účinným mučicím nástrojem ve věznicích. Není divu. Ve spánku se totiž produkuje řada látek, které náš imunitní systém využívá při boji s infekcí. Naopak, pokud si spánek nedopřejeme, vylučuje se v nadledvinách hormon, který imunitní reakce tlumí. Překvapivé však je, jak málo stačí k oslabení imunity.

Pro mnohé je schéma správného životního stylu 8 hodin práce, 8 hodin odpočinku a 8 hodin spánku téměř nedosažitelným ideálem. Zdá se však, že chceme- li být fit, není jiné cesty než se k ideálu přiblížit. Pro začátek se aspoň neokrádejme o spánek. Tak dobrou noc!

Zdroj: Johanka Mo, healthline.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat