Desatero pro zdravou imunitu

16.07.2021 | Zdraví

Imunita funguje jako pomyslná bezpečnostní a úklidová služba lidského těla. Rozpoznává cizorodé látky od vlastních, brání jejich vniknutí do organismu a v případě jejich průniku je likviduje. Správně fungující imunitní systém je tedy zárukou, že v těle nebude nic, co tam nepatří.

Naše imunita, naše odpovědnost

Stav imunitního systému ovlivňuje celá řada faktorů, obecně celkový životní styl člověka. Proto je oslabená imunita do značné míry problémem civilizačním. Nevyvážená strava, nedostatek pohybu, únava a stres mohou být příčinou prvních problémů s imunitou.

Částečně fungování imunitního systému záleží na tom, jaké máme genetické předpoklady. S tím bohužel moc nezmůžeme. Z velké části ale ovlivňují naši imunitu i vnější vlivy. Je to životní prostředí, v jakém žijeme, a také náš životní styl. Ten naštěstí záleží na každém z nás.

Jak si vytvořit správnou imunitu?

Především si musíme dopřát kvalitní spánek v chladnější tmavé místnosti. Zdravě se stravovat potravinami, které nás nebudou unavovat, ale dodají nám potřebnou energii. Dalším důležitým faktorem pro naši imunitu je pohyb, který nás nabíjí. Nesmíme opomenout pitný režim a hlavně duševní pohodu. Protože stres z nás vysává opravdu všechno.

Takže chtě nechtě musíme zapracovat na své imunitě, aby se náš organismus dokázal se všemi nástrahami poprat. A není to žádná věda! Stačí si osvojit několik zásad.

Desatero

  1. Poslouchej signály vlastního těla
  2. Kvalitně spi
  3. Dlouhodobě se nepřetěžuj
  4. Relaxuj a buď optimistický
  5. Stravuj se zdravě a pravidelně
  6. Sportuj a hýbej se
  7. Saunuj se a otužuj
  8. Dodržuj pitný režim
  9. Dopřávej si dostatek vitaminů a minerálních látek
  10. Dodržuj hygienu

Zdroj: Johanka Mo, healthline.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat