Účinná vitamínová ochrana proti stárnutí kůže

Lidská kůže je orgán, který pokrývá naše celé tělo, odděluje vnitřní prostředí organismu od vnějšího prostředí a chrání ho před horkem a chladem, před mechanickým poškozením, infekcí a dalšími nepříznivými vlivy. Plocha kůže u dospělého člověka dosahuje 1,6 až 1,8 m², což z ní dělá největší orgán lidského těla.

Stárnutí kůže a sluneční záření

UV záření, které dopadá na naši pokožku ji může ovlivnit jak negativně, tak i pozitivně. UV paprsky jsou zodpovědné za tvorbu vitaminu D, který se tak může v organismu přirozeně tvořit. Mohou ale také značně komplikovat život kožním buňkám, pro které jsou UV paprsky značným rizikem. Je třeba najít, ostatně jako vždy, zlatou střední cestu. Občasné vystavení slunečnímu záření může být pro organismus velmi prospěšné, ale že celodenní vystavování slunci nám může spíše uškodit.

UV-B, UV-A a UV- C záření

Záření můžeme rozdělit do tří skupin, kde záření UV-C nás vlastně vůbec nemusí trápit, protože vlastně nedopadá na zemský povrch.

UV-A

UV-A paprsky vedou k tvorbě volných radikálů v kůži, které následně mohou kožní buňky poškodit a neschováte se před nimi ani za sklem, protože jím procházejí. Nepřímo prostřednictvím volných radikálů mohou interagovat s buněčnou DNA. Mají vliv na rozklad kolagenu v kůži, a tím pádem může naše kůže ztrácet elasticitu.

UV-B

UV-B paprsky jsou pro kůži tou největší výzvou. Mohou vést k přímému poškození pokožky a především interagují s buněčnou DNA, tedy mohou přispívat k rozvoji rakoviny kůže. Na rakovinu kůže, respektive, v souvislosti s ní v České republice umře každý rok cca 500 osob.
Podle dermatologa P. Arenbergera je na vině především ztenčující se vrstva ozonové vrstvy a také častější dovolené, na které se mnozí Češi vystavují slunci bez ochrany. 

Jak se chránit?

Vybírejte opalovací krémy s dostatečným SPF faktorem. Běžně dostupné opalovací krémy jsou charakterizované svým SPF faktorem, který udává, jak moc velkou ochranu vůči UV paprskům poskytují. Většina běžně dostupných opalovacích krémů se prodává v rozmezí 6–50+.

Účinnou ochrannou jsou také sluneční brýle a oblečení. Oblečení je vysoce účinnou ochranou před UV paprsky, protože ty látkou ani UV-filtry kvalitních slunečních brýlí neprocházejí. Pokud ale patříte do skupiny, ve které lidé s rostoucím sluníčkem šaty svlékají, pak byste měli dbát na ochranu pomocí opalovacích krémů.

Jak se můžeme chránit pomocí stravy a vitaminů?

Vitamin C, který jednak v těle plní funkci důležitého antioxidantu, a za druhé se přímo účastní tvorby kolagenu v organismu. 

Hydrolyzovaný kolagen, který v některých studiích prokazuje pozitivní vliv na stav kůže.

Rostlinné antioxidanty (lykopen z rajčat, polyfenoly ze zeleného čaje nebo resveratrol z hroznového vína) v řadě studií prokázaly, že mohou mít na kůži pozitivní účinek a poškození způsobené UV paprsky alespoň částečně mírnit. 

Od jarních do podzimních měsíců bychom neměli podceňovat ochranu před UV zářením pomocí dostatečného oděvu, slunečních brýlí a pomocí kvalitních opalovacích krémů, které naši kůži před nebezpečným UV-A a UV-B zářením chrání. 

Zdroj: Názor autora, healthline.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat