Dopřejte si kvalitní spánek i v horkých dnech

Spánek v letních měsících je pro mnohé z nás výzva, tedy ne pro ty, kdo mají doma klimatizaci, ale vsadím se, že většina Čechů ji doma nemá.

Jak můžeme tělu zajistit dostatečný a kvalitní spánek při teplých letních nocích? Na to se dnes spolu podíváme.

Ideální teplota pro spánek

I když se to někomu může zdát málo, tak ideální teplota pro spánek je podle National Sleep Foundatio 18,5 °C, což je ve většině panelákových bytech nedosažitelné. Mám tu pro vás pár tipů, co dělat, abyste si zajistili kvalitní spánek i v létě.

Studená sprcha před spaním

Když si takovou studenou sprchu naplánujete večer před spaním, rozhodně si tím usnadníte večerní usínání. Vím, není to tak cool jako otužování v řece v zimních měsících, ale rozhodně vám to pomůže s usínáním.

Správné oblečení

Já osobně chodím spát nahá, a nejsem v tom sama, podle jedné studie chodí spát až 40 % lidí téměř bez oblečení, pravděpodobně jen ve spodním prádle. Pokud ale nejste zvyklí chodit spát nazí, zkuste zvolit nějaké lehké oblečení, ve kterém se nespotíte.

Závěsy a žaluzie

Vedle vysoké teploty jsou letní dny charakteristické tím, že je dlouho světlo. Proto si na noc zatáhněte závěsy, jinak vás sluneční svit může vzbudit už velmi brzy a hůře se vám potom může usínat. Navíc světlo má negativní vliv na vyplavování hormonu melatoninu. Ale myslete také na to, že si z pokoje nechcete udělat úplně zatemnělý bunkr, Existují totiž také studie, které zjistily, že když vás ráno probudí denní světlo, vzbudíte se spokojenější, a tedy i vyspalejší. Zatáhněte závěsy, ale nějakou mezírku na ranní světlo si stále nechte.

Otevřené okno

Přes noc bývá vzduch o poznání chladnější, než přes den, a proto je dobré si okno před spaním otevřít. Pokud vám vadí hluk z ulice, doporučuji si koupit špunty do uší a problém je vyřešený. Na horko lze vyzrát různými způsoby, u mě určitě vede otevřené okno přes noc a ledová sprcha! Na doporučenou noční teplotu 18,5 °C se sice určitě nedostanu, protože můj byt je jako skleník,ale alespoň se díky otevřenému oknu a proudícímu vzduchu lépe vyspím.

Zdroj: Názor autora, healthywa.wa.gov.au, healthline.com






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat