Výhody pití teplé vody s citronem po ránu

02.10.2022 | Zdraví

Tak jak je to vlastně s tím hubnutím a vlivem na naše zdraví a teplou vodou s citronem? Je to zázračná receptura, po které zhubnete za měsíc x kilo, zmizí po něm bříško a pomerančová kůže, nebo to celé vězí v něčem jiném?

Sklenice vody po ránu

Co takhle vypít každé ráno hned po probuzení půl litru teplé vody? Po celé noci je tělo, kdy nepijeme vůbec, dost dehydrované, a tak je potřeba tenhle deficit po ránu vyvážit tím, že se dostatečně napijeme. Určitě není vhodné vypít půl litru vody na ex, ale hezky postupně, během třeba 15–20 minut. Prostě ji popíjet během svých ranních rituálů, oblékání, česání, líčení se atd. Když budeme nárazově pít velké množství tekutin, voda námi jen proteče a nic z toho! To platí během celého dne, nejen ráno (1).

Je libo teplou vodu?

To jestli je teplá voda přímo z kohoutku nebo naředěná vroucí a studenou na ideální teplotu, je úplně jedno. Samozřejmě musí být pitná a ideálně by měla mít tělesnou teplotu. Proč by měla být voda teplá? Protože když pijeme vodu studenou, naše tělo si ji samo musí následně ohřát a tím je nuceno vynaložit zbytečnou energii takovou činností místo toho, aby se soustředilo třeba na správné trávení snídaně. Teplejší voda se také obecně lépe polyká, a tak je snazší vypít její větší množství (1).

Přidejte si do vody plátek citronu

Dostáváme se konečně k tomu, jak je to s tím citronem. Citron v ranní vodě nemá prakticky žádnou jinou funkci, než ochutit ji tak, aby nám lépe šmakovala. Trocha šťávy z tohoto žlutého a kyselého citrusu nám opravdu nedodá nějak závratně velké množství vitaminů a na hubnutí to rozhodně žádný vliv nemá. Stejně tak, když se voda pije se skořicí, medem, nebo octem. Pokud to tak někomu chutná a vyhovuje, proč ne? Ale pokud to děláte jen s vidinou toho, jak si obléknete o číslo menší šaty, tak je to marná snaha (3).

Citron ve vodě je osvěžující a chuťově příjemný. Je i jednodušší začít pít vodu teplou, když je ochucená citronem, protože pak pocitově víc připomíná čaj. Citron je také bohatý na antioxidanty, takže pokud si ho do vody přidáme víc, než jen kapku, je to zdraví alespoň trochu prospěšné. Na co si ale dávejme pozor, aby nám citron ve vodě nepoškodil sklovinu, a proto si po dopití nejlépe vypláchněme ústa čistou vodou (2).

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21524539/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4003767/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8623929/ 






Celkem 1 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat