Spánek po obědě snižuje tlak a vylepšuje náladu

Zdřímnout si v odpoledních hodinách? I to může být způsob, jak podpořit paměť, srdeční zdraví, optimistické myšlení, a dokonce i štíhlé křivky!

Odpolední spánek? Ten vážně není jen pro malé děti! I dospělým je vřele doporučován. Pokud si ho kvůli práci nemůžete dopřát ve všedních dnech, natáhněte se po dobrém obědě alespoň o víkendu. Možná se díky tomu dožijete delšího věku!

Nerušit, ležím!

Jít si takhle na hodinku lehnout, to s tělem i myslí dokáže velké věci. Tedy alespoň podle americké spánkové specialistky a docentky kognitivních věd Sary Mednick, která působí na Kalifornské univerzitě. Názor této specialistky je takový, že „šlofík“ má přímý vliv na metabolismus tuků, přičemž reguluje hladinu hormonů, jež jsou odpovědné za pocity hladu a kručící žaludek. S trochou nadsázky by se tedy dalo říct, že funguje jako zeštíhlující kúra! Zdřímnutí má ovšem i jiné plusy, neboť stimuluje produktivitu, posiluje paměť a neutralizuje účinky destruktivních chemických látek, které zhoršují zvládání stresu. Nedá se tedy pochybovat ani o jeho uklidňujících schopnostech. A pozor, tím to ještě zdaleka nekončí.

Zavřete víčka, prospějete srdci! 

Poznatky rozsáhlé zahraniční studie, které v krátkém přehledu přináší magazín Journal of American Geriatrics Society, sdělují, že šedesátiminutový odpolední relax je velice pozitivní pro kardiovaskulární systém. Vyplývá z nich totiž, že pomáhá normalizovat krevní tlak, zatímco snižuje riziko srdečních záchvatů, mrtvice, a dokonce i předčasného úmrtí. Že by se konečně našel lék na dlouhověkost? Dost možná. A navíc ho všichni máme na svém gauči nebo v posteli! Jsou tu však i další překvapivé odměny, kterých se vleže můžete dočkat.

Hezčí a mladší pleť

„I po krátkém zdřímnutí se člověk cítí lépe, protože je plný energie. S ohledem na skutečnost, že při tomto odpočinku dochází také k regeneraci kožních buněk, budou se pozitivní změny týkat i vizáže. Domnívám se, že každá prospaná minuta svým způsobem omlazuje pokožku a zpomaluje tvorbu vrásek,“ uzavírá seznam báječných výhod jmenovaná odbornice Sara Mednick.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4446306/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat