Důmyslná náhrada produktů z bílé mouky

27.01.2023 | Zdraví

Rozhodli jste se pro změnu jídelníčku a všude se dočítáte, že pečivo není pro výživu člověka žádným přínosem, a tedy byste je ze svého jídelníčku měli vyřadit? Jenže čím ho nahradit, když jsme dosud byli zvyklí na housku s paštikou, rohlík se salámem nebo chléb s máslem? Když se zamyslíme nad tím, kolik potravin umíme konzumovat jen s pečivem a jinak bychom vlastně nevěděli co s nimi, dostáváme se k samotnému problému. Čím tedy pečivo nahradit?

Bílá mouka ne!

Bílá mouka nebo pečivo z ní vyrobené není pro naši výživu skutečně ničím prospěšná. Pšenice, ze které je mouka vyráběna, má totiž velmi nízký obsah vlákniny i ostatních živin a jediné, co našemu tělu dodává, je vysoká hladina cukru v krvi a prázdné kalorie. To se v žádném případě neztotožňuje se zdravým životním stylem, ani touhou po redukci hmotnosti (1).

Jestliže se nechcete pečiva zcela vzdát, volte raději jeho celozrnnou variantu a před pšeničnou moukou, která je i v tmavém pečivu často obsažená, upřednostňujte mouku žitnou. Ta tělu dodá kvalitnější živiny, jako jsou minerální látky, vitaminy skupiny B a vláknina. Celozrnné pečivo také zabraňuje náhlému kolísání krevního cukru a zajišťuje delší pocit nasycení (2).

Vsaďte na tortilly

Další možností, jak si dopřát chutnou svačinku bez pečiva, je kukuřičná tortilla. Protože většina z nich neobsahuje lepek, jsou vhodné i pro celiaky. Tortilly mají velké množství vlákniny a zasytí až dvakrát lépe než krajíc chleba. Využití najdou různé. Můžete z nich připravit chutný wrap, pizzu nebo je můžete jen tak přikusovat k salátu, či jimi nahradit například knedlík v omáčce. Tortilly navíc nejsou nijak náročné na přípravu. V obchodech lze pořídit několik druhů hotových směsí, které stačí už jen smíchat s vodou (3).

Salát

Místo pečiva můžete použít také listy salátu. Jistě, není to přímo náhražka, která vás zasytí tak, jako pořádný kus chleba, ale listy salátu plněné ředkvičkovou pomazánkou jsou skutečnou lahůdkou. Věřte, že když je naplníte něčím chutným, po pečivu ani nevzdechnete. Navíc obsahují jen minimum kalorií, takže jich můžete sníst, kolik chcete (3).

Zelenina

Tím nejlepším, co můžete pro své tělo udělat, je nahradit pečivo zeleninou. Vařené batáty, pečené či dušené houby, lilek, cuketa, paprika nebo houby, to všechno jsou potraviny, kterých se nemusíte při redukčních dietách nebo snaze o zdravý životní styl bát. Můžete vyzkoušet také pečené bramboráky nebo květákové placky. Ty jsou velice výživné a chutné, navíc mají nízký obsah sacharidů (3).

Čím zahustit omáčky?

Při zdravém životním stylu se nemusíte vyhýbat ani omáčkám. Tučnější maso nahraďte libovým a zahušťování bílou moukou dejte vale. Namísto ní použijte strouhaný brambor, tapiokový škrob nebo psyllium (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7557900/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5310957/, (3) názor autora






Celkem 1 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Mrkvové rohlíčky

(23 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat