Nakopněte stávkující metabolismus

Vyhýbáte se tučným a kalorickým jídlům, dodržujete pitný režim a kvalitně spíte. Přesto stále přibíráte? Možná je na vině zpomalený metabolismus. Jak ho přimět k lepší spolupráci?

Co si představíte jako první, když se řekne metabolismus? Drtivé většině lidí v hlavě okamžitě naskočí myšlenka týkající se spalování kalorií. Svým způsobem je to správná úvaha, nicméně všechno je to trochu složitější. Je to vlastně soubor různých enzymových reakcí, jež jsou ovlivněny věkem, pohlavím, genetikou, stavbou těla každého konkrétního jedince, úrovní fyzické aktivity i hormonální vyvážeností. Tohle všechno má vliv na to, jak metabolismus (ne)funguje i jakou rychlostí pracuje (1). Chcete ten svůj nakopnout, protože máte potíže s trávením nebo nějaká kila navíc? Tak pojďme na to!

Zapomeňte na pravidlo tří

Snídaně, oběd a večeře. Soustředíte se jen na tato tři jídla, protože si myslíte, že takový příjem úplně stačí? Tak to je špatně. Metabolismus můžete podpořit tím, že budete organismus v pravidelných intervalech zásobovat malými porcemi zdravých a nutričně vyvážených pokrmů. Ne nadarmo se říká, že lidské tělo je jako krb, ve kterém se musí neustále topit, aby se udržel oheň. Není těžké uhodnout, co se s látkovou výměnou děje, když přestanete „přikládat“ (2). A když už jsme u toho stravování…

Zařaďte do jídelníčku pikantní potraviny

Zázvor, chilli papričky, kurkuma, černý pepř nebo kari. Co mají tato ochucovadla společného? Urychlují spalování energie z přijaté stravy a zároveň působí protizánětlivě, díky čemuž ulevují od bolestí svalů a kloubů. To může pomoci při zlepšování fyzické kondice i rekonvalescence po cvičení (2). A  ano, i sport zde sehrává důležitou roli. Jenže jaký zvolit?

Intervalový trénink je dobrý trénink

Fyzická aktivita je nezbytná, protože rozhoduje o účinnosti i rychlosti metabolismu. V tomhle směru nejnovější studie vyzdvihují vysoce intenzivní intervalové tréninky. To jsou vlastně takové, v nichž střídáte svižnější úseky s těmi klidnějšími. Představte si to jako běh, při němž chvilku letíte s větrem o závod a poté přecházíte do mírného klusu – a takhle pořád dokola (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546690/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2897177/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34427732/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat