Žaludeční vředy umí v létě poměrně dost potrápit

Žaludečními vředy trpí každý desátý Čech a pouze každý třetí z nich se s nimi skutečně léčí. Nejčastěji se vředy projeví právě v letním období. Nejspíše je to spjato s nevhodnou stravou, kterou si v letních měsících dopřáváme častěji než jindy. Jak poznat, že máte vředy a co proti nim pomáhá?

Proč se vředy tvoří?

Jde v podstatě o poškození žaludeční sliznice, kterou za normálních okolností chrání vrstva žaludeční výstelky. Pokud je tato vrstva narušena, například alkoholem, častým pitím kávy, kouřením či konzumací ostrých jídel, začne ji pomalu rozežírat kyselina chlorovodíková, která se v žaludku přirozeně tvoří, aby pomohla žaludku zpracovat potravu, kterou přijme.

Jak se vředy projevují?

Vředy se v drtivé většině případů projevují ostrou a bodavou bolestí, ale i tupým tlakem v oblasti žaludku, nejčastěji mezi jídly a v době, kdy je člověk hladový, především v noci. Je s nimi spojena také nadměrná plynatost, časté říhání, pocit plnosti, ale také ztráta chuti k jídlu nebo naopak neukojitelný hlad. Pacienti také často popisují pocity nevolnosti po probuzení.

V závažnějších a pokročilejších stadiích může být přítomna krev ve stolici, která je často velice tmavá a pastovitá. Lidé s neléčenými vředy mohou také trpět častým zvracením, opět s příměsí krvavého hlenu.

Jak se proti vředům bránit?

V první řadě dodržujte zdravý životní styl. Vyhýbejte se pití alkoholu, kouření, konzumaci ostrých, slaných, či mastných pokrmů, snažte se dodržovat dostatečný příjem neperlivých a neslazených tekutin, vyhněte se však konzumaci mléka, které sice dokáže na čas žaludek neutralizovat a uklidnit, ale následně donutí vyprodukovat žaludek větší množství kyseliny, která vředy ještě více podráždí. Vředy mohou být způsobeny také stresem. Snažte se tedy stresovým situacím vyhýbat.

Za vředy mohou i bakterie.

Ačkoli byl vznik vředů v minulosti přikládán špatné životosprávě, lékaři přišli na fakt, že je často způsobuje bakterie Helicobacter pylori, kterou se můžete nakazit již v útlém dětství. Jestliže se tedy ve vaší rodině vředy vyskytují, vyhněte se možnému přenosu slin s nakaženým. Pokud vředy trpíte vy osobně, neolizujte svým dětem dudlíky, lžičky, nepijte s ostatními členy rodiny z jedné lahve apod.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537128/ - celý článek






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat