Sezení u televize zvyšuje vznik rakoviny

07.07.2023 | Zdraví

Kolik hodin jste dnes strávili koukáním na vaše oblíbené televizní pořady? I dvě hodiny tohoto nicnedělání je spojováno s vývojem karcinomu tlustého střeva, diabetem a srdečními chorobami. A to bez legrace!

Po celodenním náročném kolotoči je velice příjemné usadit se na gauči a sledovat další epizodu seriálu, viďte? Jenže hned po něm dávají zprávy a také film, na který se těšíte už týden. Opakuje se taková situace poměrně často? Nechceme vás nijak strašit, ale kvůli tomu jste v rizikové skupině, ve které být rozhodně nechcete…

Satelit jako důvod k návštěvě onkologie?

Nedávno se v odborném magazínu s názvem Cancer Medicine objevily poznatky studie, jež připravují o klidné spaní každého, kdo má doma „bednu“. Průzkum (1) uskutečněný lékařskou fakultou Harvard Medical School ve spolupráci s Massachusettskou všeobecnou nemocnicí totiž naznačuje, že „zírání“ na obrazovku pouhé dvě hodiny denně zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva o 70 %. Jak na něco tak šokujícího vědci přišli?

Vysílání, které má tragický konec

Američtí odborníci do svého rozsáhlého a dlouholetého výzkumu zahrnuli 90 tisíc žen ve věkovém rozmezí od 20 do 40 let. Experti se zaměřili zejména na životní styl respondentek, přičemž je zajímalo, kolik času týdně „dřepí“ před zmíněným zařízením, jaké mají stravovací návyky a tělesné proporce. Důraz se kladl i na to, zda se dotyčné věnují nějakému sportu (1).

Nutno podotknout, že lékaři souběžně zkoumali i zdravotní stav účastnic. Analýza nashromážděných dat následně prokázala souvislost mezi televizí a pravděpodobností vývoje karcinomu (1). Jste v šoku? Ani se nedivíme. A co hůř, hrozí vám i jiné nebezpečí.

„Dospělí, kteří prosedí celé hodiny, narušují svůj krevní oběh a zvyšují množství tuku v krvi. Tyto změny mohou způsobit diabetes typu 2 nebo hlubokou žilní trombózu. Snížená, nebo spíše nulová aktivita, přináší lidem také hrozbu v podobě depresí, arteriální hypertenze a kardiovaskulárních chorob. Já osobně doporučuji pravidelně kombinovat sezení, stání a krátké procházky,“ připouští americký lékař Travis Saunders (1). Vezmete si to k srdci? Je to ve vašem nejlepším zájmu…

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6649815/, 






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat