Každá hodina cvičení týdně navíc omladí mozek o rok

05.06.2023 | Zdraví

Lidé by měli svižným pohybem strávit minimálně čtyři hodiny týdně. Ale pokud chtějí předejít rychlému stárnutí mozku a úpadku myšlení a paměti, měli by přidat ještě několik hodin týdně navíc. Ocení to nejen jejich postava, ale i mozek.

Pro zpomalení stárnutí mozku jsou nejlepší silové posilování a rychlá chůze či běh. Teprve jsme na počátku porozumění vztahu mezi fyzickou aktivitou a stárnutím mozku. Ale naše důkazy naznačují, že každá hodina pohybu navíc za týden souvisí s pomalejším ubýváním mozkové hmoty. Projevem stárnutí mozku je ztráta objemu šedé i bílé hmoty. Právě aktivní fyzický pohyb tento úbytek výrazně zpomaluje. A platí přitom, že čím je člověk starší, tím rychleji hmota ubývá. Ale čím je starší, tím silněji se zároveň projevují pozitivní účinky pohybu na zdraví mozku (1).

Aktivní seniorky

Ostatně to, že pohyb prospívá i mozku lidí v seniorském věku, dokazuje nejedna studie. Například podle švédských vědců se riziko rozvoje Alzheimerovy choroby a dalších podobných potíží sníží o devadesát procent, pokud žena sportuje až do dosažení důchodového věku (2).

Čtyřiačtyřicetiletým sledováním 191 žen, u nichž byla analyzována intenzita pohybu a zdraví mozku, došli vědci z Göteborgu k závěru, že sport do pokročilého věku je nejlepší prevencí demence (2).

„Tyto objevy jsou úžasné, protože je možné, že zlepšením kardiovaskulárního zdraví osob středního věku můžeme oddálit nebo zcela zabránit rozvoji demence. Nicméně tato studie neodhaluje příčinné souvislosti mezi kardiovaskulární kondicí a demencí, odhaluje pouze vztah mezi nimi,“ tvrdí doktorka Helena Hörder z Univerzity v Göteborgu (2).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4587595/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5894933/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat