Obrovská proměna těla s omezeným příjmem cukru

18.02.2023 | Zdraví

Chcete udělat něco pro zdraví svého srdce? Pak se co nevidět zbavte veškerého obsahu cukřenky. Díky tomu se prý také dožijete vyššího věku, vylepšíte si paměť a podpoříte koncentraci. Výrazných změn se však dočká i vaše vizáž!

Rafinovaný cukr? Tak s tím se to přehání takovým způsobem, až z toho odborníky jímá hrůza. Nevěříte? Poznatky nedávné americké studie (1) uskutečněné Severokarolínskou univerzitou informují o tom, že průměrný člověk žijící za velkou louží sní přibližně 31 kostek cukru denně. Situace je bohužel hodně podobná i u nás, neboť se odhaduje, že ve výskytu obezity následkem nadměrného slazení se Česko řadí na třetí místo v Evropě (2). Co by se stalo, kdybyste zmíněné ochucovadlo vykázali z jídelníčku? Tyto výhody vás přimějí nad tím minimálně popřemýšlet!

Mnohonásobně lepší kondice srdce

Nemáte motivaci k tomu, abyste si po obědě dokázali odepřít dezert v podobě marcipánového dortíku? Pak byste asi měli trochu počítat s tím, že se na onen svět podíváte o něco dříve. Ne, to opravdu není vtip…

Cukr zvyšuje hladinu inzulinu, což zase aktivuje sympatický nervový systém. Výsledkem je pak zrychlená srdeční frekvence i změna krevního tlaku. To se z dlouhodobého hlediska může na kondici kardiovaskulárního systému dramaticky podepsat, přičemž hrozí i předčasné úmrtí (3). Teď vás na veškeré sladkosti přešla chuť? Zoufat nad tím nemusíte, budiž vám odměnou hezčí vizáž.

Zdravá, krásná a pružná pokožka

Nedávný výzkum (4), o jehož závěrech informoval magazín Journal of Clinical Nutrition, sděluje, že jedinci, kteří nadměrně konzumují jednoduché cukry, vykazují už po třech týdnech takového „hřešení“ o 87 % vyšší riziko zánětů. Co to má společného s pletí? Dá se říct, že všechno, jelikož právě zánět bývá častým spouštěčem akné a nejrůznějších vyrážek a ekzémů. Tahle svízel také všeobecně zhoršuje kvalitu pokožky.

Bystřejší mozkové funkce. Ani ty vás neminou

Zapomnětlivost, nesoustřednost, neschopnost jasného myšlení i špatná orientace v prostoru. Myslíte si, že tyto příznaky, jež se dají shrnout termínem mozková mlha, jsou typickou vizitkou stáří? Tak to se pletete. Náhlé výpadky paměti i poruchy koncentrace mohou postihnout každého, přičemž častou příčinou je právě extrémní spotřeba rafinovaného cukru (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9323357/, (2) www.ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Overweight_and_obesity_-_BMI_statistics, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4822166/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8407395/






Celkem 0 komentářů

Reklama

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat