Účinné způsoby snížení vysokého krevního tlaku

25.01.2023 | Zdraví

Pokud patříte k lidem, které v životě doprovází hypertenze, tak zbystřete. Kousek čokolády, masáž nebo procházka na čerstvém vzduchu mohou být řešením této nepříjemné diagnózy.

Lékařské statistiky upozorňují, že vysoký krevní tlak neboli arteriální hypertenzi má v České republice zhruba 40 % obyvatel ve věku 24 až 64 let (1). Také vám to přijde jako vcelku alarmující stav? O to hůř, že za toto onemocnění si dle názoru odborníků většina pacientů může sama, neboť vyznává špatný životní styl, v němž převládají nezdravé potraviny, nadmíra stresu a absence jakéhokoli pravidelného pohybu (2). Jak to celé může dopadnout?

Následky, které si za rámeček nedáte

Zmíněná svízel s sebou pochopitelně nese rizika. A velká. Konkrétně jde o větší pravděpodobnost cévní mozkové příhody, infarktu myokardu, srdečního selhání, demence či poškození ledvin. V sázce je ale také zhoršení zraku nebo erektilní dysfunkce, která je ve světě mužů častým důvodem k depresím (3). Ptáte se, co se dá udělat pro to, aby se nic z toho nestalo? Pár způsobů by se našlo!

Procházky. Ty fungují na výbornou

Kdy jste se byli projít venku? Pokud musíte pátrat v paměti hodně hluboko, doporučujeme to co nejrychleji napravit – a bez výmluv. Ostatně, to samé by vám nejspíš řekli i lékaři, kteří na základě mnoha studií tvrdí, že i kratší „špacír“ ve svižnějším tempu významně přispívá k normalizaci krevního tlaku (4).

Dejte si čokoládu. Jako vážně

Že čokoláda je zlo, jemuž je lepší se obloukem vyhýbat? Ne tak rychle. Nelze totiž házet všechny druhy do stejného pytle. Přestože to možná zní hodně neuvěřitelně, ta hořká a tmavá s vysokým podílem kakaa je vlastně zdraví prospěšná záležitost. Vědci se netají tím, že uvedená sladkost poskytuje prevenci před rakovinou tlustého střeva a „usměrňuje“ úroveň cholesterolu. Zároveň podporuje trávení a pozitivně ovlivňuje nervovou aktivitu spojenou s radostí a dobrou náladou. K výčtu čokoládových předností patří i to, že obsažené antioxidanty zlepšují průtok krve, což přímo delikátně řeší problém s hypertenzí (4).

Skočte si na masáž

Masáž je nejstarší formou terapie, při níž se za účelem uvolnění napětí vyvíjí tlak na svaly a tkáně. Existuje celkem 100 druhů dle charakteru a techniky, takže si každý vyznavač odpočinku může vybrat podle svého gusta. V nabídce je třeba švédská, reflexní, lymfatická, medová, ajurvédská, vodní či aroma masáž. Hnětení pokožky ovšem neuleví jen bolavým zádům, jak si kdekdo myslí. Tahle terapie tlumí depresivní symptomy, ulevuje od stresu a zlepšuje psychické zdraví. A dobré rozpoložení hodně nahrává regulaci krevního tlaku (4). To je snadná rovnice!

(1) www.euc.cz/clanky-a-novinky/clanky/vysoky-krevni-tlak-neboli-ale-muze-privodit-velke-problemy/, (2 www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279239/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6477925/, (4) www.jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2798165 






Celkem 3 komentářů

Kdyby stát se postaral o to zakladní,aby české děti měli životospávu
26.01.2023
Určitě je to pravda,ale kolik lidi 10.milionu si to může dovolit?Nemáme ukrajinsky pas.
26.01.2023

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat